زندگى بهتر، نابود خواهد شد.
بنابراين، چون شناخت چگونگى صدور عمل از آدمى زيربناى نظام قانونگذارى و اخلاق به شمار مى رفته، از اين رو، اين همه بحث و بررسى درباره مسألة (جبر و اختيار) به عمل آمده و يكى از جنجالىترين مسائل اعتقادى اسلامى، شمرده شده است.
5 - قضاء و قدر و شناخت صحيح آيات و روايات از آنجا كه آيات و روايات زيادى در اين زمينه وارد شده و دواعى سياسى و فرقه خاصى - چنان كه بعدا خواهيم ديد - از ظواهر آنها بهره برداريهاى نادرست مى كردند از اين رو، شناخت صحيح آيات و روايات مربوطه و در نتيجه درك صحيح جهان بينى اسلامى، ايجاب مى كرده كه دانشمندان اسلامى به اين مسألة با دقت بيشترى نگريسته و در اين زمينه كار بيشترى نمايند.
جهات ياد شده، به علاوه جلوگيرى از انحرافها و سوء استفاده هايى كه از اصل اعتقادى ياد شده انجام گرفته و تهمتهايى كه از اين رهگذر به اسلام راستين زده اند، مسلمين را وادار كرد كه از همان سده هاى اول، در اين زمينه به تحقيق و بررسى بپردازند تا منطق اسلام راستين را در اين زمينه نشان دهند.
مرحوم سيد جمال الدين اسد آبادى در اين زمينه مىنويسد: (بايد متذكر شد كه از جمله سنتهاى جارى الهى در آفرينش، آن است كه عقائد قلبى و درونى، بر كارهاى جسمى و ظاهرى، حكومت مى كند. در واقع هر كار نيك يا بدى، ناشى از صلاح يا فساد عقيده صاحب آن است! و چه بسا يك عقيده، سرچشمه انديشه هاى گوناگونى شود و افكار و اعمال ديگرى را به وجود آورد و در نفس، اثر خود را باقى بگذارد. و چه بسا بعضى از اصول خير و قواعد كمال، در تعليم و