" كسى كه خود را براى مردم پيشوا قرار مى دهد لازم است قبل از تعليم ديگران، به تهذيب خويشتن بپردازد و قبل از آنكه مردم را با زبانش تعليم دهد، كردارهاى خود را سرمشق مردم قرار دهد. كسى كه به تعليم و تربيت خود اهتمام مى ورزد، بيشتر شايسته و در خور تجليل است تا كسى كه تنها به تعليم و تربيت ديگران همت مى گمارد.
خداوند از گروه علماء و دانشمندان، عهد گرفته است كه در مقابل پرخورى ستمگران و گرسنگى ستمكشان، از پاى ننشينند و راه مصلحت جوئى و سازش را پيش نگيرند... ".
گزينش و انتخاب على (عليه السلام)، به عنوان امير و پيشواى مؤمنان، بر اساس همين ارزشها و فضيلتها بود. اكنون به عنوان اينكه گوشه هائى از حديث فضيلت دوست را از زبان بيگانه بشنويم، اعترافات يكى از دانشمندان مسيحى را درباره على (عليه السلام) مى آوريم.
اعترافات يك نويسنده فاضل و محقق مسيحى را از لابلاى كتاب قطور هزار و پانصد صفحه اى او بيرون مىكشيم. ما عقايد اين نويسنده و محقق مسيحى را از آن نظر كه احتمال مى دهيم داراى غرض و آلوده به تعصب قومى، حزبى و فرقهاى نباشد، از ميان هزاران مطلب و نوشتهء ديگر بيرون كشيده، در معرض قضاوت دوستداران و شيفتگان آن حضرت قرار مى دهيم، باشد كه وقتى عقايد و نظريات بيگانه اى را در اين باره دريافتيم معرفت و شناسايى عميق تر و صحيح تر نسبت به شخصيت ملكوتى آن حضرت به دست آوريم. محقق مزبور همان نويسنده شوريده و شيدا " جرج جرداق " نويسنده پر آوازه لبنانى است كه كتاب بزرگى به نام " الامام على صوت العدالة الانسانية " در پنج جلد بزرگ درباره امام على (عليه السلام) نوشته و تقديم جامعهء علم و ادب نموده است. او در فصول و بخشهاى مختلف آن كتاب چهرهء اى امام را اين چنين ترسيم مى نمايد: "... در سرزمين معجزه ها، در صحراى مكهء اعجاز خيز، على، قدم به دائرهء حيات گذاشت، سرزمين مكه ارمغان گران بهائى براى جهان بشريت آورد، ارمغانى كه ارزشهاى عالى زندگى را بالا برد و حقيقت و باطن وجود انسانى را در مرحلهء تكامل آن نمودار ساخت، و مرد انقلابى بزرگى همانند على بن ابى طالب (عليه السلام) را تحويل جامعه بشرى داد. اين يكى از معجزات صحرا بود... ". (1) = + * * * + =