گرگان وطبرستان، حكومت مستقلى تشكيل دادند.
4. قيام يعقوب ليث صفارى:
در روزگار معتمد به سال 262 يعقوب ليث صفارى از مردم خراسان با لشكر انبوه از ايران قيام كرد، و تا حدود بغداد، به تصرف خود درآورد. (1) 5. انقلاب رى:
مقارن انقلاب مازندران و گرگان در رى، محمد بن جعفر بن حسين قيام كرد و خود را به حسن بن زيد پيوست داد و عاقبت دستگير شد و به نيشابور پيش محمد بن عبد الله طاهر ذواليمينين فرماندهء نيروى خليفه حمل گرديد و در زندان او از دنيا رفت. پس از وى احمد بن عيسى از نوادگان على (عليه السلام) قيام كرد و با محمد طاهر مبارزه كرد و او را شكست داد. (2) 6. قيام قزوين:
مقارن قيام احمد بن عيسى مردم قزوين قيام كردند. موسى بن بغا فرمانده سپاه خليفه، به سركوبى آنان مأموريت يافت چنان كه در سال 251 حسين بن محمد بن حمزه در كوفه قيام كرد.
7. انقلاب بصره:
در دوران خلافت مهتدى به سال 255 در بصره انقلابى صورت گرفت كه تا انقلاب يعقوب ليث صفارى ادامه داشت. (3) مسعودى مى نويسد: حركت يعقوب ليث صفارى در سال 262 رخ داد او با لشكر انبوهى حركت كرد و تا حدود عراق رسيد او از مردم سجستان بود و در اوائل كار سفيدگر مس بود او محمد بن طاهر بن عبد الله بن طاهر بن حسين را كه نماينده خليفه در خراسان بود دستگير نمود سپس به طبرستان حمله برد و با حسن بن زيد حسينى