برخى از آنان واجد اين خصوصيات مى باشند ". (1) و اما متن عبارت:
" و اما من كان من الفقهاء، صائنا لنفسه، حافظا لدينه مخالفا لهواه، مطيعا لأمرمولاه، فللعوام ان يقلدوه وذالك لايكون الا بعض فقهاء الشيعه لاجميعهم ".
امانتداران شريعت و در حديث ديگرى كه از وجود مبارك امام زمان (عج) نقل شده است: " امور و حوادث جاريه به فقيهان و مفسران احاديث و گفتارهاى پيشوايان حوالت داده شده است و آنان به عنوان حجت خدا بر مردم در روى زمين معرفى شده اند آن چنان كه امام معصوم حجت خدا بر بندگان خدا مى باشد ". (2) نظاير اين گونه احاديث در كتابهاى حديثى ما فراوان وجود دارد كه نقش فقها و منزلت واقعى آنان را تبيين و افراد صالح و برگزيده را معرفى و آنان را تاليان صفوف انبياء و پيروان كاروان اوصيا، و پيشوايان معصوم و امينان رسولان نامگذارى مى نمايند كه در جاى جاى خود به حد كافى مورد عنايت قرار گرفته است.
توقيعات توقيع: كلمه اى است عربى از وقع، يوقع، توقيعا: به معناى امضاء نمودن و مهر نهادن بر نوشته اى آمده است. بر اين معمول بود پايان نوشته، مهر يا امضايى ترتيب مى دادند و امروز نيز همچنان جريان دارد كه پاى نوشته اى را مهر يا امضاء مى نمايند و اغلب اين عمل، به صورت تمهير و مهر گزارى صورت مى پذيرفت اين كلمه اين امروز بيشتر در مورد كلمات و سخنان امام عصر (عليه السلام) به كار گرفته مى شود و كلمات و سخنانى كه نوعا از طريق وكلاء و نائبان خاص آن بزرگوار در اختيار شيعيان و دوستداران قرار مى گرفت.
در زندگى امام عصر (عج) دو مرحله از روابط و ارتباطات وجود داشته است.
الف: مرحلهء نخست دوران غيبت صغرى دوران حيات و فعاليت نواب خاص چهارگانه