شايد يكى از اسرار غيبت در آن عصر همين گفتگوها و سوء استفادهها و هرج و مرجها در درون خود منتسبين به امامت بوده باشد علاوه بر آنكه دشمن خارجى و مخالف امامت، فشار لازم را وارد مى ساخت.
پاسخ به يك سوال مهم اكنون اين سوال مطرح است از يك طرف آئين اسلام داعيهء حكومت و ادارهء جامعهء بشرى را دارد و مى خواهد به تمام پرسشها، نيازهاى فردى، اجتماعى، روحى، جسمى بالأخره دنيوى و اخروى پاسخ مثبت دهد. از سوى ديگر با غيبت امام وعدم إشراف ظاهرى او، اين داعيه چگونه قابل تأمين وجمع مى باشد؟
اين توقيع امام (عج) ما ناظر به پاسخگوئى به چنين سوال اساسى مى باشد.
" اما الحوادث الواقعه فارجعوا فيها إلى رواة حديثنا، فإنهم حجتى عليكم، وأنا حجة الله عليهم ". (1) " اما در رخدادهاى جارى و روزمره پس به راويان سخن ما مراجعه كنيد چه آنان حجت من بر شما، و من حجت خدا بر آنان هستم ".
ولايت فقيه فروغى از درخشش حجت حق (عج) هر جامعه اى بايد نظام و قانونى داشته باشد كه مردم رفتار و كردار خود را با مفاد و مواد آن تطبيق دهند، تا از هرج و مرج و بىنظمى جلوگيرى به عمل آيد، بسيار طبيعى و روشن است جامعه اى كه تحت حاكميت قانون نباشد بىنظمى و بى عدالتى و تضييع حقوق مردم، در آن فراوان رخ خواهد داد و مردم در يك نابسامانى كامل عيار، زندگى خواهند كرد كه مى توان با كمال صراحت نام آن را " زندگى جنگلى " گذاشت نه يك جامعه انسانى. در صورتى كه خود جنگل هم براى خود يك نظام طبيعى و غريزى دارد كه به روال آن، سير مى كند و سلسله مراتب خود به خود محفوظ است پس در اصل قانون و