امام زين العابدين (عليه السلام) داد و امام (عليه السلام) آن را گرفت و در ميان فقيران تقسيم نمود پس از آن يزيد لعين دستور داد اسيران خاندان رسالت را به وطنشان (مدينة الرسول) برگردانند. (1) 4. تربيت شاگردان و روايتگران يكى ديگر از مأثر وآثار ماندگار امام سجاد (عليه السلام) تربيت شاگردان و روايتگران و محدثان و الا مقامى است كه در طول تاريخ ادامه دهندگان راه آن حضرت بوده اند و تعداد اين شاگردان بيش از ظرفيت كتاب مختصر ماست. چون محضر پر فيض امام سجاد (عليه السلام) حوزه پربار و گستردهاى بود كه در عرصههاى مختلف علوم، فعاليت داشت و شاگردان و دانش جويانى از دورترين نقاط دنياى اسلام، به سوى آن حوزه مباركه حركت مى كردند و از محضر پر علم و دانش امام بهره ها مى بردند تعداد كثيرى از فقيهان، محدثين و راويان از اين حوزه پر معنويت بهره جسته اند كه به چند تن از مشاهير و معاريف آنان به اختصار اشارتى مى گردد:
1. ابوحمزه ثمالى 2. طاووس بن كيسان يمانى 3. ابوخالد كابلى 4. زيد بن على بن الحسين (عليه السلام) 5. سدى كبير اسماعيل بن عبد الرحمن كوفى 6. جابر جعفى 7. عطية عوفى معروف به بكالى شرح حال هر كدام از اين شخصيتهاى فقهى، تفسيرى وحديثى را ما در " طبقات مفسران شيعه " (ج 1) به تفصيل آورده ايم كه طالبان تفصيل مى توانند به آن منبع مراجعه نمايند. در اين باره فقط به نقل حادثه اى بسنده مى كنيم كه حاكى از موقعيت امام (عليه السلام) مى باشد:
كشى در رجال خود در مورد شخص سوم (ابوخالد كابلى) مىنويسد: به خط جبرئيل بن احمد يافتم كه گويد: به من حديث نمود محمد بن عبد الله مهران از محمد بن على تا ابوبصير كه گويد: از امام باقر (عليه السلام) شنيدم كه مى گفت:
ابوخالد كابلى مدتى به محمد بن حنفيه خدمت مى كرد و شك و ترديدى داشت كه آيا او امام است يا نه؟ تا اينكه روزى به خدمت او رسيد و گفت: