دو روستاى برادر خواهد شد، اين امر جايز است يا نه؟
ج - در فرض سئوال تغيير مجرى جايز نيست مگر اين كه معلوم باشد كه آسياب و اشجار را عدوانا ساخته وغرس نموده باشند.
س 53 - بردن آب زراعتى، روى پشته قنات، بدون رضايت و اطلاع شركاء، جايز است يا خير؟
ج - در فرض سئوال، در صورتى كه قنات، در اراضى موات، حفر شده، بردن آب زراعتى، از روى پشته قنات، بدون رضايت و اطلاع شركاء قنات، جايز است به شرط آن كه خسارتى به قنات وارد نشود.
س 54 - اگر از روى پشته قنات آب ببرند و موجب خسارت و تخريب چاه هاى قنات شوند، ضامن خسارت آن مىباشند يا خير؟
ج - بلى اگر به نحوى آب را ببرند كه موجب خسارت و تخريب قنات گردد ضامن خسارت آن مىباشند.
س 55 - در مراتع اطراف بعضى از دهات، بوتههاى گون وجود دارد كه از آنها كتيرا گرفته مىشود، بعضى از ساكنين روستا بعنوان اين كه مالك روستا هستند مىگويند مىخواهيم از گونها كتيرا بگيريم و اگر گونها مورد بهره بردارى قرار بگيرد قهرا جلوى دامهاى افراد محلى گرفته مىشود و دامها براى چراگاه، در مضيقه، قرار مىگيرند آيا شرعا، مالكين و ساكنين روستا، مىتوانند بعنوان مالكيت مرتع از گونها استفاده كنند و جلو دامها را بگيرند يا خير؟
ج - در فرض سئوال، چنانچه اراضى و مراتع مذكوره، موات باشد كسى نمىتواند و جايز نيست بعنوان كتيرا گرفتن، مانع چراندن گوسفند شود و هم چنين است حكم اگر حريم روستا باشد.
س 56 - قنات آبى است مشاع، مجراى معينى دارد كه از ميانه ملك اشخاص خاصى مىگذرد و آن اشخاص در كنار آن نهر اشجار غرس كردهاند والآن مىخواهند آن مجرى را عوض كنند و در جاى ديگر قرار بدهند و اگر مجرى عوض شود ضرر فوق العاده ببعض مالكين وارد مىشود يعنى اشجار مزبور خشك مىشود وملك خراب مىگردد آيا