ج - از قضيه شخصيه اطلاع ندارم بطور كلى اگر وكيل بر خلاف قول موكل عمل كند عمل او نفوذ ندارد و فضولى است پس اگر موكل قبول و امضاء كند صحيح است و اگر رد كند باطل است و با فرض نزاع موضوعى مرافعه شرعيه لازم است.
(وكالت مشروطه) س 3 - آيا مىشود وكالت را مشروط به شرطى نمود مثلا زيد به عمرو بگويد اگر پدرم اجازه داد تو در فروش خانه من وكيل هستى يا صحيح نيست؟
ج - در وكالت تنجيز شرط است بنابر اين وكالت بنحو مزبور باطل است. بلى تعليق در متعلق وكالت يعنى در تصرفى كه وكيل از جانب موكل خود در آن تصرف نيابت مىكند مانع ندارد. مثلا اگر زيد به عمرو بگويد تو از همين لحظه وكيل من هستى در فروش خانه من لكن فروش خانهام مشروط به اين است كه پدرم اجازه دهد صحيح است.
س 4 - مردى بعد از خواندن صيغه ازدواج زوجه خود را وكيل مىكند كه هر گاه همسر ديگر انتخاب نمايد خود را مطلقه كند و بعد كه همسر ديگر انتخاب مىكند در رابطه با منازعاتى كه بين زوجين ايجاد مىشود دادگاه بزوج پيشنهاد مىكند كه صلاح در اين است كه اقدام به طلاق زوجه خود نمائى، وى از اقدام به طلاق خود دارى مىكند و مىگويد راضى به طلاق زن خود نيستم و هيچ گونه از وكالت فوق حرفى به ميان نمىآيد، آيا مجرد اين كه شوهر مىگويد راضى به طلاق نيستم موجب عزل زوجه از وكالت مىگردد يا خير؟
ج - در فرض سئوال ظاهر از عبارت زوج كه من راضى به طلاق زوجه خود نيستم عزل از وكالت است مضافا بر اين كه اصل حصول وكالت بوجه مذكور مورد اشكال است.
اگر وكيل بر خلاف مورد وكالت عمل نمايد س 5 - شخصى بارى را در بنگاه امانت فروشى مىگذارد و سفارش هم مىنمايد كه اين اجناس مرا از كيلوئى سى ريال كمتر نفروشى، ولى بعد از پانزده روز كه مراجعه مىكند بنگاهى به او مىگويد بار تو را به كيلوئى پانزده ريال فروختهام در اين صورت حكم شرعى را بيان فرمائيد.