س 40 - در روستائى از قديم تا به حال عرف محلى بدين قرار بوده است هر كس زمين مرده و بايرى را علامت مىزد زمين به تصرف او در مىآيد اكنون شخصى زمينى را كه موات بوده و هيچ گونه كشت و زرع نمىشده مدتى پيش بوسيله بلدوزر هموار كرده است تا از آن زمين استفاده كند، آيا مالك آن مىشود يا خير و اگر شخص نامبرده رضايت نداشته باشد مىتوان زمين مذكور را فروخت و به مصرف اهالى رساند يا خير؟
ج - در فرض سئوال كه زمين موات را به قصد تملك تسطيح و براى زراعت و نظاير آن مهيا نموده به نحوى كه قابل زرع باشد و تسويه براى كشت كافى باشد اگر حريم قريه يا ملك شخص ديگر نباشد مالك آن مىشود و هر گونه تصرف در آن بدون رضايت واذن مالك حرام است و اين حكم در صورتى است كه براى زمين مذكور آب موجود باشد يا محتاج به آب نباشد و اگر محتاج به آب باشد و آب موجود نباشد يا آب تهيه نكند مجرد تسطيح احياء نيست و در حكم تحجير است كه تسطيح كننده اولى به احياء است.
س 41 - راجع به زمينهاى موات و بيابانها و تپههاى كوچك در وسط و اطراف دهات آيا كسى مىتواند با مقدارى خاك و سنگ ريختن مالك شود و به ديگرى بفروشد و ساختمان كردن و سكونت نمودن در اين نوع زمينها چه صورت دارد؟
ج - اگر زمين موات باشد و مانع از احياء نداشته باشد مجرد خاك و سنگ ريختن ولو به قصد احياء باشد احياء نيست و مجوز فروش آن نمىشود ولى خاك ريختن و سنگ ريختن به مقدار متعارف كه بشود با آن سنگ و خاك آن را احياء كرد حيازت است و اين شخص اولى به تصرف است و مىتواند حق اولويت را به غير منتقل نمايد.
مشتركات س 42 - درختكارى در اطراف جوى مانع از تعمير جوى مىشود بايد چه كار بكنيم غاصبين هم مىگويند درخت مال كسى است كه كشت نموده و البته اين جوى ده كيلومتر طول دارد مقدار شش كيلومتر را درختكارى كرده اند.
ج - بايد از صاحب درخت مطالبه رفع مزاحمت درخت خود را بكنند اگر گوش نداد مىتوانند با اذن حاكم شرع قطع نموده و رفع مزاحمت كنند.