روغن را نفروخته، خود آن را و اگر فروخته پول آن را بايد به فقير غير سيد بدهد.
س 8 - از شخصى، مقدار پولى را ربودهاند او هم در مقابل، ساعت دزد را برداشته و دزد فرار كرده، وظيفه شخص نامبرده نسبت به اين ساعت چيست، آيا مىتواند تقاصا آن را بردارد، توضيحا اين كه ساعت را در حالى كه روى دست دزد بوده برداشته است.
ج - در فرض سئوال، اگر ساعت مال كسى باشد كه پول را سرقت كرده و قيمت آن از پولى كه برده بيشتر نباشد و او را نمىشناسد يا با شناسائى نيز نمىتواند پول خود را از او بگيرد، با اذن حاكم شرع، مىتواند بعنوان تقاص و بدل پول خود، آن را تملك كند و اما اگر قيمت ساعت، بيشتر از پول سرقت شده باشد زيادى را با امكان، به صاحب آن برگرداند و اگر دسترسى ندارد و از رساندن به صاحب آن مأيوس است با اذن حاكم شرعى، بابت مظالم به فقير غير سيد بدهد.
حكم لقطه بى نشان س 9 - زيد مبلغ يك هزار تومان از خيابان و جاده عمومى تقريبا در يك سال و نيم قبل پيدا كرده بدون علامت و نشانه و جهلا در آن تصرف كرده ولى ظرف اين مدت در جستجوى صاحب وجه بوده و او را پيدا نكرده در اين صورت تكليف زيد نسبت بوجه مزبور چيست، آيا مىتواند در تعمير مسجد محل صرف كند يا خير؟
ج - وجه مزبور را بايد بنابر احتياط بعنوان مظالم عباد به فقير بدهد و احتياطا فقير غير سيد باشد و جايز نيست صرف مسجد نمايد.
س 10 - مالى كه انسان پيدا مىكند اگر نشانهاى نداشته باشد كه بواسطه آن صاحبش پيدا شود مىتواند به قصد اين كه ملك خودش شود بردارد يا نه، و آيا اسكناس از چيزهائى است كه نشانه ندارد يا نه؟
ج - اسكناس ظاهرا بى نشان است مگر علامت مخصوص داشته باشد و در هر حال به نظر حقير احوط آنست كه چنين مالى بعنوان مظالم به فقير غير سيد داده شود.