وقف زمين موات پس از احياء س 32 - آيا زمينى كه از ابتداء تا به حال هيچ گونه فعاليتى در آن صورت نگرفته و به صورت بكر و راكد بوده و بطور خلاصه زمين موات بوده مىشود آن را وقف كرد يا نه؟
ج - در فرض مسأله اگر زمين موات از مرافق معموره نبوده و كسى آن را احياء كند و بعد از احياء بخواهد وقف كند يا بعنوان وقف احياء كند مانند مسجد اشكال ندارد و وقف آن صحيح است.
حريم، به احياء، ملك كسى نمىشود س 33 - اينجانب يك قطعه زمين موات، بيرون حصار محل، به مساحت تقريبى يك هزار و دويست متر را چندين سال قبل تصرف نموده و قسمتى از آن را ساخته وساكن مىباشم و باقيمانده زمين را در حدود بيش از يك متر، خاكريزى و آماده ساختمان جهت توسعه دامدارى و كشاورزى نمودهام و ضمنا در سال 1347، خانه و زمين متصل به آن، از طريق اداره ثبت اسناد و املاك، بلا معارض، به ثبت رسيده و در سال 1359، تقاضاى سند مالكيت نموده كه صادر و تحويل بنده شده و باقيمانده زمين فوق الذكر كه خاك و مصالح ساختمانى از سنگ و آجر در آن ريختهام آماده بناء است آيا زمين مزبور را با اقداماتى كه در آن انجام شده مالك مىباشم يا خير؟
ج - در فرض سئوال، اگر قبلا ملك شخص ديگرى نبوده و حريم معموره نيز نبوده است و خود شما، احياء كردهايد، ملك شما است و آنچه را براى بناء آماده كردهايد اشكال ندارد.
س 34 - كوههائى كه هيچ اثرى از آبادانى و عمران، در آنها نيست متعلق بچه كسانى مىباشد؟
ج - در فرض سئوال، اگر حريم شهر يا ده نباشد، هر كه آباد كند، متعلق به او است، ضمنا بايد با مقررات مملكتى مخالفت نكنند.
س 35 - آيا اراضى موات را مىشود وقف نمود و آيا اصولا اراضى موات، در دولت