ج - مضاربه در فرض مذكور باطل مىشود، حتى اگر ورثه مالك هم اجازه بدهند كه مضاربه باقى باشد فايده ندارد.
س 13 - هر گاه رأس المال در دست عامل تلف شود آيا عامل ضامن است يا خير؟
ج - چنانچه عامل تعدى يا تفريط نكرده باشد ضامن نيست.
در مضاربه خسارت بين مالك و عامل تقسيم نمىشود س 14 - آيا در مضاربه همان طور كه ربح تقسيم مىشود خسارت هم تقسيم مىشود يا خير و اگر به عهده مالك باشد آيا مىتوانند از ابتداء شرط كنند كه خسارت به عهده هر دو باشد يا خير؟
ج - خسارت به مالك وارد مىشود و اگر شرط كنند كه در خسارت هم شريك باشند صحيح نيست. بلى اگر در عقد لازمى نه در عقد مضاربه، به اين كيفيت شرط كنند كه اگر خسارتى بر مالك وارد شد، عامل نصف آن را مثلا، از جيب خود بدهد مانع ندارد و بر عامل، تكليفا، عمل به اين شرط واجب است.
س 15 - آيا جايز است عامل رأس المال را با مال خود يا ديگرى مخلوط نمايد يا خير؟
ج - جايز نيست مگر با اذن مالك و اگر بدون اذن او باشد ضامن است ولى اگر مخلوط كرد و با مجموع مالها تجارت نمود و ربح حاصل شد، بايد ربح بدست آمده به نسبت مال مورد مضاربه و مال ديگرى كه مخلوط شده تقسيم شود مثلا اگر مال مورد مضاربه دو هزار تومان و مال ديگر هزار تومان و ربح سيصد تومان باشد، دويست تومان از ربح متعلق به مال مورد مضاربه و يكصد تومان متعلق به صاحب هزار تومان است.
س 16 - آيا عامل حق دارد مال مورد مضاربه را در سفر همراه خود ببرد و با آن در شهرهاى ديگر تجارت كند يا خير؟
ج - جايز نيست و اگر اين كار را بكند و مال تلف شود يا در آن تجارت خسارتى واقع شود ضامن است مگر اين كه مالك اذن داده باشد يا اين كه مسافرت براى تجارت در مالى كه مورد مضاربه است متعارف باشد لكن اگر مسافرت كرد و تجارت نمود و ربح حاصل شد آن ربح بر طبق آنچه در مضاربه تعيين شده تقسيم مىشود.