الفور پارچه سفيد آماده كردند و آنگاه نوزاد را با قنداقهء سفيد، در آغوش نياى بزرگ و مهربان خود قرار دادند. پيامبر اسلام اين نوزاد عزيز را به آغوش خويش كشيد و نوازش كرد. در گوشهاى راست و چپش، كلمه ى توحيد و اذان خواند و سپس با خوشحالى خاصى گفت: " من نام اين پسر را " حسن " گذاشتم، پس از نامگذارى دستور داد گوسفندى براى نوه اش عقيقه نمودند تا گوشت آن را توزيع نمايند به اين ترتيب نوزاد را بيمهء آسمانى نمودند. و اين عمل تا آن روز ميان اعراب و مسلمانان رايج نبود و از آن روز تشريع گرديد پيامبر اسلام در دعاى عقيقه اين چنين فرمود:
" گوشت و استخوان و موى گوسفند فداى گوشت و استخوان و خون و موى حسن گردد و اين قربانى محمد و خاندانش را از آسيب دور دارد ". سپس دستور داد از اين گوشت خورده شود و به ديگران نيز خورانده گردد و يك ران گوسفند را به قابله هديه نمايند.
نمايشگر اخلاق محمد (صلى الله عليه وآله) نخستين نوزاد خاندان رسالت، آيينه تمام نماى سيماى اخلاقى و سيرهء عملى نبوى (صلى الله عليه وآله) بود، همه محمد را در نوه اش حسن تماشا مى كردند و پيامبر اسلام نيز عشق و علاقهء خاصى به اين نوزاد ابراز مى داشت از فرط علاقه و محبت و از روى استعداد و لياقتى كه در اين ذخيرهء دوران سراغ داشت. درباره ء او و برادر ارجمندش امام حسين (عليه السلام) مى فرمود: " حسن و حسين دو امانت من، ميان امت من هستند آنان سروران جوانان بهشتى هستند ". يا اينكه مكرر مى فرمود: " خدايا من اين فرزند را دوست مى دارم. خدايا تو نيز دوست دار آن كس را كه او را دوست دارد... ".
گويى پيامبر اصرار داشت مردم اين علاقهء شديد را تماشا كنند و اين خاطره را در آينده نيز به ياد آورند و حق محمد (صلى الله عليه وآله) را در مورد نوادگانش به خوبى رعايت نمايند.
فضائل اخلاقى و معنوى امام حسن مجتبى (عليه السلام) نمونه و الگوى اخلاق و رفتار صحيح اسلامى بودند اخلاق و رفتار و انديشههاى او از يك شخصيت معنوى و الهى حكايت داشت او جزء آن پنج نفر