15. اقوام اروپاى مركزى در انتظار ظهور " بوخص " مى باشند.
16. چينى ها معتقدند كه " كرشنا " ظهور كرده، جهان را نجات مى دهد.
17. اقوام آمريكاى مركزى معتقدند كه " كوتز لكوتل " نجات بخش جهان، پس از بروز حوادثى در جهان، پيروز خواهد شد.
18. گروهى از مصريان كه در حدود 3000 سال پيش از ميلاد در شهر " ممفيس " زندگى مى كردند معتقد بودند كه سلطانى در آخر زمان با نيروى غيبى بر جهان مسلط مى شود، اختلافات طبقاتى را از بين مى برد و مردم را به آرامش و آسايش مى رساند.
19. گروهى ديگر از مصريهاى باستان معتقد بودند كه فرستادهء خدا در آخر زمان، در كنار خانهء خدا پديدار گشته، جهان را تسخير مى كند.
20. قبايل " اى پوور " معتقد بودند كه روزى خواهد رسيد كه در دنيا ديگر نبردى بروز نكند، و آن سبب پادشاهى دادگر در پايان جهان است.
آنچه در بالا از نظر خوانندگان گرامى گذشت، با مهدى موعود اسلام كاملا تطبيق نمى كند، حتى برخى از آنها اصلا وفق نمى دهد، ليكن از يك حقيقت مسلم حكايت دارد، و آن اينكه نويد مصلح جهانى به گوش آنها رسيده و عقيده به ظهور يك رهبر مقتدر در آخر زمان در اعماق دلشان جا گرفته است، ولى چون از فروغ حق بيش از اين برخودار نبوده اند، در تطبيق آن دچار اشتباه شده اند.
عليرغم كوته نظرانى كه خيال مى كنند همه ى انبيا مشرق زمين برخاسته اند، ما معتقديم كه در ميان تمام ملل و اقوام و در همهء اقطار واكناف جهان، پيامبرانى برخاسته و مردم را بسوى دين قويم و صراط مستقيم فراخواندهاند، چنان كه منطق وحى به آن تصريح دارد: " إنما انت منذر، ولكل قوم هاد ". (1) يعنى: تو (اى محمد) بيم دهنده هستى، و براى هر ملتى رهبر و راهنمائى وجود دارد.
از اين رهگذر روشن مىشود كه همهء آن عقايد، از منبع شريف وحى سرچشمه گرفته