خوابيدن دومى واجب است، و در صورتى كه احتمال بدهد بيدار نمى شود قضاء در خواب اول هم واجب است.
مسأله 1632 - خوابى را كه در آن محتلم شده، بايد خواب اول حساب كند پس اگر بعد از بيدار شدن دوباره بخوابد و بداند يا احتمال دهد كه بيدار مى شود و تصميم هم داشته باشد كه بعد از بيدار شدن غسل كند، چنانچه تا اذان صبح خواب بماند بايد قضاى آن روز را بگيرد. و اگر دوباره بيدار شود و بداند يا احتمال دهد كه اگر بخوابد بيدار مى شود و تصميم داشته باشد كه بعد از بيدار شدن غسل كند در صورتى كه بازهم بخوابد و تا اذان خواب بماند، بايد قضاى آن روز را بگيرد و بنابر احتياط كفاره هم بر او واجب مى شود.
مسأله 1633 - اگر روزه دار در روز محتلم شود واجب نيست فورا غسل كند.
مسأله 1634 - هرگاه در ماه رمضان بعد از اذان صبح بيدار شود و ببيند محتلم شده اگرچه بداند پيش از اذان صبح محتلم شده روزه او صحيح است.
مسأله 1635 - كسى كه مى خواهد قضاى روزه رمضان را بگيرد، هرگاه تا اذان صبح جنب بماند، اگرچه از روى عمد نباشد روزه او باطل است.
مسأله 1636 - كسى كه مى خواهد قضاى روزه رمضان را بگيرد، اگر بعد اذان صبح بيدار شود و ببيند محتلم شده و بداند پيش از اذان محتلم شده است، روزه او باطل است ولو وقت قضاى روزه تنگ باشد.
مسأله 1637 - اگر در روزه واجبى غير روزه رمضان و قضاى آن، تا اذان صبح جنب بماند و از روى عمد باشد يا نباشد، وقت آن روزه معين باشد مثلا نذر كرده كه آن روز را روزه بگيرد، يا معين نباشد روزه اش صحيح است.
مسأله 1638 - اگر زن پيش از اذان صبح از حيض يا نفاس پاك شود و عمدا غسل نكند، يا اگر وظيفه او تيمم است عمدا تيمم نكند در خصوص روزه رمضان روزه اش باطل است.