" راه نجس شدن چيزهاى پاك " مسأله 126 - اگر چيز پاك به چيز نجس برسد و هر دو يا يكى از آنها به طورى تر باشد كه ترى يكى به ديگرى برسد چيز پاك نجس مى شود، و چنانچه نجس دوم كه آن را متنجس مى نامند، به چيز پاك سومى برسد در صورتى كه آن چيز از مايعات مانند آب باشد چيز سوم نجس مى شود، و اگر از جواد مانند لباس و بدن باشد بنابر احتياط واجب بايد از آن چيز اجتناب نمود، و در غير واسطه اول، مثل اينكه آن چيز سوم، به چيز چهارم برسد دليلى بر لزوم اجتناب از آن نيست بلكه به حسب ادله شرعية بايد حكم به طهارت نمود.
مثال: چنانچه دست راست به بول متنجس شود، و عين بول از بين برود، و آن دست با رطوبت با دست چپ ملاقات كند بنابر احتياط واجب بايد از دست چپ اجتناب نمود، و اگر دست چپ با رطوبت با لباس تماس پيدا كرد و ترى آن به لباس رسيد به مقتضاى ادله شرعيه آن لباس نجس نمى شود.
مسأله 127 - اگر چيز پاكى به چيز نجس برسد و انسان شك كند كه هر دو يا يكى از آنها تر بوده يا نه، آن چيز پاك نجس نمى شود.
مسأله 128 - دو چيزى كه انسان نمى داند كدام پاك و كدام نجس است، اگر چيز پاكى با رطوبت به يكى از آنها برسد نجس نمى شود. در صورتى كه قبل از ملاقات علم به نجاست يكى از آنها داشته باشد.
مسأله 129 - زمين و پارچه و مانند اينها اگر رطوبت داشته باشد، هر قسمتى كه نجاست به آن برسد نجس مى شود و جاهاى ديگر آن پاك است و همچنين است خيار و خربزه و مانند اينها.
مسأله 130 - هر گاه شيره و روغن و مانند اينها طورى باشد كه اگر مقدارى از آن را بردارند جاى آن خالى نمى ماند، همين كه يك نقطه از آن نجس شد،