س 38 - اگر كسى عينى را اجاره داد و قبل از اداء مال الاجاره و استيفاء منفعت، مستأجر محجور شد آيا موجر حق فسخ اجاره را دارد يا خير؟
ج - در فرض سئوال موجر حق دارد اجاره را فسخ كند و هم چنين اگر بعض منفعت استيفاء شده باشد موجر حق دارد در مابقى مدت اجاره را فسخ كند و نسبت به اجرت منفعتى كه استيفاء شده با ساير غرماء سهيم شود.
س 39 - اگر عين فروخته شده يا قرض داده شده نزد محجور، زيادى پيدا كند، آيا اين زيادى تابع اصل عين است يا خير؟
ج - اگر زيادى، منفصل باشد مانند حمل وولد و شير و ميوه بر درخت:، تابع اصل نيست و مال مشترى يا قرض گيرنده است و به فسخ نمودن به فروشنده يا قرض دهنده برنمىگردد و اما زيادى متصل مانند چاق شدن، چنانچه كم باشد بطورى كه با همين زيادى، صدق كند كه اين همان عين مال فروشنده يا قرض دهنده است، تابع عين است و با فسخ، به فروشنده يا قرض دهنده برمىگردد ولى اگر زيادى، بسيار باشد بطورى كه گفته مىشود، اين، عين مال فروشنده يا قرض دهنده است، با زياده، احتياط، تصالح، با غرماء است در زياده.
س 40 - هر گاه شخصى، مقدارى نخ خريده و بافته و يا آرد خريده و نان پخته يا پارچهاى خريده و آن را شسته يا رنگ كرده آيا حق فروشنده در موارد مذكوره، نسبت به عين از بين مىرود كه اگر مثلا خريدار مفلس شده باشد فروشنده، نتواند عين را بگيرد بلكه ناچار از شركت با غرماء باشد يا از بين نمىرود و مىتواند عين را از مشترى بگيرد؟
ج - در امثله مذكوره حق فروشنده از بين نمىرود، اگر چه در مثال اول و دوم يعنى در نخى كه بافته و آردى كه نان پخته، مسأله خالى از اشكال نيست.
س 41 - اگر كسى زمينى خريده و در آن احداث بناء نموده و يا درختى مثلا غرس كرده، سپس مفلس شده، آيا فروشنده حق رجوع به زمين دارد يا خير؟
ج - به احداث بناء و غرس اشجار يا غير اينها حق رجوع فروشنده نسبت به زمين از بين نمىرود و مىتواند به مبيع رجوع كند لكن بناء و اشجار مال مشترى است اگر چه حق ابقاء بناء و اشجار را ولو، با اجرت در زمين ندارد، بلى بقاء اشجار وبناء در زمين مجانا يا