س 174 - ديه خطائى را عاقله در چه مدتى بايد بپردازد؟
ج - در ظرف سه سال به اين نحو كه در آخر هر سالى ثلث ديه را بدهد.
س 175 - آيا فقير هر گاه داخل در عاقله باشد با غنى فرق دارد يا خير؟
ج - بر فقير تحمل ديه واجب نيست.
س 176 - آيا ميزان در فقر زمان وقوع جنايت است يا وقت وجوب اداء؟
ج - ميزان وقت وجوب اداء ديه است.
س 177 - كيفيت تقسيم ديه بر عاقله را بيان فرمائيد.
ج - بر حسب طبقات ارث توزيع مىشود يعنى آباء و اولاد و اگر نبودند اجداد و برادران ابوينى يا أبى و اولاد آنان و اگر نبودند اعمام و اولاد آنان و همين طور نسبت به ساير طبقات.
س 178 - شخصى در تهران با ماشين تصادف كرده و از بين رفته است در شهر خودش يك برادر كبير و چند پسر صغير دارد و فعلا دسترسى به آنها نيست حالا راننده ماشين طريق مصالحه را پيش گرفته و فعلا بازداشت حكومت جمهورى اسلامى است، آيا ديه بايد بدهد و بر فرض كه ديه بدهد چه كسى بايد بگيرد و اگر مصالحه كنند با كه مصالحه كنند؟
ج - در فرض سئوال كه قتل خطاء واقع شده ديه بر عاقله قاتل است و در صورتى كه آنها عاجز از پرداخت ديه باشند ديه بر عهده قاتل است و چون طرف صغير است دادگاه موظف است كه به عاقله اخطار نمايد با تمكن ديه را بپردازند و مصالحه مورد ندارد.
س 179 - در قتل خطائى محض كه با اقرار جانى به اثبات برسد بنابر آنچه در كتب فقيهه و قانون ذكر شده، ديه به عهده جانى است، بفرمائيد در صورتى كه جانى، قادر بر پرداخت ديه نباشد چه حكمى دارد، آيا اقارب او يا عاقله بايد بپردازند و يا از بيت المال بايد پرداخت شود يا اين كه با اثبات اعسار فعلى، بر ذمه او باقى مىماند تا تمكن پيدا كند.
ج - در فرض سئوال چنانچه به اقرار ثابت شود، ديه، نه بر عاقله است و نه بر بيت المال و حكم ساير ديون را دارد، اگر قدرت دارد كار كند و به تدريج بپردازد و اگر نه از مردم استمداد نمايد و اگر متمكن از اين نحو هم نباشد چيزى بر او نيست و معذور است.