مصالحه نموده باشد صلح صحيح است و موقوف به امضاء پدر زيد نيست و در اختلاف موضوعى مرافعه شرعيه لازم است.
س 34 - شخصى داراى پسر و دختر است جهت پسر بزرگ ازدواج نموده و مبلغى هم براى عروسى او خرج كرده آيا مىتواند پسر مزبور را از بقيه ما ترك خود بى بهره و او را از ارث محروم و به ساير اولاد خود صلح نمايد يا نه؟
ج - صلح ما بقى اموال، به اولاد ديگر جايز است.
س 35 - زيد منافع ملك خود را به عمرو به مدت معينه به چيزى مصالحه مىنمايد بعد از آن پولى از عمرو قرض مىنمايد و همان ملك را به رهن عمرو مىدهد چنين معاملهاى محكوم به صحت است يا خير؟
ج - ظاهرا اشكالى ندارد.
س 36 - شخصى كه متولى موقوفه و مشغول الذمه مردم است و حقوق شرعى و كفاره هم بعهدهاش هست و مديون موقوفه هم مىباشد و صاحب شأن و عائله است و اموالش وفاء به ديونش نمىكند آيا فقير شرعى است يا نه و اگر بخواهد به ورثهاش بذل و عطائى كند مىتواند يا اين كه صلح، فرار از دين مىشود و اشكال دارد؟
ج - اين شخص فقير است لكن صلح ما يملك به قصد محفوظ ماندن مال جهت ورثه و محروم شدن غرماء صلح فرار از دين و صحت چنين صلحى مورد اشكال است.
س 37 - زيد تمام اموال خود را به عمرو صلح كرد در مقابل مال المصالحه معلوم و صيغه شرعيه هم جارى شده با اسقاط كافه خيارات و شرط شده كه اگر چيزى از مورد مصالحه مستحقا للغير در آمد خود مصالح از عهده بر آيد و نيز شرط شده كه مصالح از طرف متصالح وكيل باشد در خريد و فروش مورد مصالحه و در عوض مبلغ معينى بعنوان حق الوكاله دريافت نمايد آيا اين مصالحه يا اين شرط صحيح است يا خير؟
ج - صلح مزبور ظاهرا صحيح است و ضمان شرعى نسبت به آنچه مال غير باشد صحيح نيست. بلى آنچه معلوم شود مال غير است معامله نسبت به آن فضولى است و در ساير شرائط اشكالى به نظر نمىرسد.
س 38 - شخصى مقدارى از مال خود را فروخته به اولاد خود اعم از پسر و دختر با اختيار