س 868 - ميتى صلوة فائته اموات را استيجارا بر ذمه دارد و هنگام مرگ وصيت نموده لكن اسامى صاحبان صلوة به كلى مفقود شده فعلا تكليف ورثه چيست اداء دين موصى با اين حال مىشود يا نه.
ج - در صورت كه مقدار وجه صلوة معلوم باشد هر وجهى را به قصد صاحب آن نماز و روزه بجا بياورند كافى است و ممكن است به ترتيب به قصد نمازى كه ابتداءا ذمهاش مشغول شده و بعد نمازى كه بعد از آن اجير شده قضاء نمايند.
س 869 - زنى وصيت كرده كه از مال من مبلغ دو هزار تومان به مصرف نماز و روزه و زكات و خمس و مظالم عباد برسانيد ولى بعد از فوت او ورثه مىگويند كه مادر ما اصلا اموال زكوى نداشته و هم نمىدانسته كه زكات بچه چيزهائى تعلق مىگيرد و مظالم هم نداشته و اموال او هر چه بوده ارثا به او رسيده بود در اين صورت مبلغ مذكور را در مواردى كه وصيت شده چگونه تقسيم نمايند كه انجام وظيفه شود.
ج - با فرض آن كه وصى يقين دارد كه از راه عدم درك معناى خمس و زكات و مظالم گفته وابدا چيزى نه يقينى و نه احتياطى در ذمه او نبوده به يقين خود عمل كند و مال را اگر از ثلث متجاوز نيست به مصرف صوم وصلوة برساند و اگر از ثلث زيادتر است از ورثه استيذان نمايد.
س 870 - شخصى فوت نموده و نسبت به ثلث اموال خود وصيت كرده و مصارفى هم جهت صوم وصلوة از ثلث تعيين نموده و بقيه از ثلث را مقرر نموده كه در تعليم و تربيت اولاد صغار او صرف شود كه قرآن ياد بگيرند و عين عبارت وصيت نامه به اين شرح است (مابقى ثلث را در تعليم و تربيت صغار صرف نمائيد تا قرآن خوان شوند) در خلال اين مدت در عمل به وصيت نامه از طرف ورثه با وصى مخالفت شده و در نتيجه گذشت زمان موضوع تعليم و تربيت صغار كه فعلا كبار شدهاند منتفى شده حاليه همان صغار كه فعلا كبيرند مىگويند از عبارت وصيت نامه كه فوقا اشاره شده اين طور استنباط مىشود كه مبلغ باقيمانده از ثلث حق ما است و بايد بما