پس از تحويل اتومبيل مزبور را مىفروشم كه استفاده فوق نصيبم گردد آيا اين عمل صحيح است يا خير و پول اضافه دريافتى بدون اين كه كارى روى آن كرده باشم چه حكمى دارد قابل مصرف است يا خير؟
ج - در صورتى كه شركت شرطى در ضمن اين معامله نداشته باشد فروش آن جائز است ولى اگر شرط عدم فروش كرده باشد بايد مشترى به شرط عمل كند و در صورت تخلف شرط شركت حق دارد معامله را فسخ كند.
(شرط باطل در ضمن عقد) س 78 - شخصى چند سال قبل ملكى را با آب خريدارى كرده به مبلغ دو هزار تومان و تحويل هم گرفته و در محضر معاملات قرار گذاشتند كه بعد از انحصار وراثت سند ملك مورد معامله را بايع به مشترى رد نمايد و در صورت تخلف علاوه از دو هزار تومان قيمت پانصد تومان ديگر بايع به مشترى بپردازد ولى بايع چند سال انحصار وراثت را تأخير انداخته تا امروز چون آن ملك و آب ترقى فاحش كرده و در حدود پنج برابر قيمت پيدا كرده بايع اظهار مىدارد كه يا به قيمت امروزى پول بدهيد يا پانصد تومان اضافه بر پول خود كه قرار گذاشتهايم بگير آيا بايع حق دارد چنين حرفى بزند يا نه.
ج - با فرض آن كه ملك مزبور به بيع صحيح شرعى فروخته شده بايع حقى به آن ندارد و اگر نزاع موضوعى در بين باشد مرافعه شرعيه لازم است.
س 79 - ملكى را به مبلغ دو ميليون و پنجاه و دو هزار تومان به مدت 7 ماه و نيم به شخصى فروخته و شرط كتبى نمودند كه هر گاه خريدار مدت را باز هم زيادتر نمايد بايد در هر ماه براى هر متر مربع ملك سيصد ريال ما به التفاوت قيمت ملك به فروشنده بپردازد خريدار بعد از 27 ماه و نيم حاضر به تصفيه حساب مىشود فروشنده پس از تخفيف و ملاحظات بابت بيست ماه كه طول كشيده مبلغ