ثلث سهم او بيشتر نافذ نيست و بقيه سهمش را اگر وصيت را امضا نكند از تركه مىبرد.
س 837 - آيا كسى مىتواند وصيت كند كه بعد از فوتش ما ترك او بالمناصفه بين ورثه او از پسر و دختر تقسيم شود يا نه.
ج - اگر مقصود اين باشد كه ما ترك بنحو ارث به ورثه از پسر و دختر بالسويه برسد نافذ و صحيح نيست و اگر غرضش اين باشد كه به مقدار تفاوت سهم الارث پسر و دختر به دختر اضافه بدهند وصيت صحيح است و در مقدارى كه زائد بر ثلث نباشد نافذ است و در مازاد بر ثلث محتاج به امضاء ورثه است.
س 838 - شخصى در حال حيات، فرزندش را از خودش جدا كرده و وصيت نموده كه از ما ترك او چيزى به پسرش ندهند آيا اين وصيت صحيح است يا نه.
ج - وصيت به حرمان وارث صحيح نيست و اگر وصيت كرده باشد كه ببعض ورثه علاوه بر سهم الارث چيزى بدهند به مقدار ثلث نافذ و در مازاد بر ثلث محتاج به امضاء ورثه است.
س 839 - زيد چند پسر دارد كه يكى مسمى به عمرو است زيد وصيت مىكند كه عمرو نسبت به ما ترك او حق ندارد چون سهم خود را برده ولى از اثاث رعيتى بايد سهم ببرد آيا گاو و الاغ جزء اثاثيه محسوب است يا نه.
ج - وصيت به اين كه عمرو بما ترك حق ندارد باطل است و عمرو هم با ساير ورثه شريك است.
س 840 - شخصى كه حج بر او مستقر شده بود فوت نموده ولى وصيت كرده كه شخص معينى كه امسال اجير ديگرى است سال بعد از او نيابت كند در صورتى كه ممكن است كسى ديگر امسال از او نيابت كند و محتمل است كه در آينده به جهت مانعى نشود از او استيجار نمود در اين صورت آيا جايز است طبق وصيت موصى عمل نمايند و شخص معين را اجير كنند كه سال آينده نيابت نمايد يا امسال ديگرى را استيجار نمايند كه زودتر عمل حج انجام شود.