مثل خمس و مقدار حج ميقاتى از اصل خارج و پس از اداء ديون در مقدار ثلث مال وصيت نافذ و در زائد بر آن موقوف به امضاء ورثه است و تفاوت بين حج ميقاتى و مال الوصايه حج از ثلث محسوب است.
(اگر مال الوصاية براى موارد وصيت كافى نباشد) س 786 - شخصى فوت نموده و وصيت كرده كه از ثلث مالش بيست سال نماز و روزه استيجار كنند و اندازه معينى هم از ثلث به پسر بچه صغيرى كه دارد بدهند حال براى هر دو كافى نيست كدام از آنها مقدم است.
ج - ظاهرا نماز و روزه مقدم است.
(منجزات مريض) س 787 - زنى مدت دو سال يا بيشتر مريضه بوده و به همان مرض وفات يافته قريب يك ماه يا چيزى بيشتر به فوتش مانده ما يملك خود را كلا به پسر شوهر خود به بيع يا صلح يا هبه انتقال داده در حالتى كه پسرى دارد از شوهر ديگر كه وارث وى مىباشد آيا اين انتقال نسبت به تمام اموال او يا ثلث آن نافذ است يا خير.
ج - منجزات مريض به نظر حقير نسبت به تمام اموال او نافذ است.
(وصى وناظر) س 788 - شخصى كسى را وصى قرار داده وحقى براى او تعيين نكرده در اين صورت وصى حقى دارد يا نه و در صورتى كه آن وصى وناظر حقى داشته باشند مقدار آن را تعيين فرمائيد.
ج - موارد مختلف است در صورتى كه وصى قبول وصايت نموده و قرينه بر تبرع و مجانيت عمل وصى در وصيت نباشد جايز است وصى اجرة المثل عمل