مىكند با دو نهال خرما (درخت كوچك) ولى هنوز تحويل و تحول حاصل نشده و به تصرف نگرفته از دنيا رفته است در اين صورت وصى او مىتواند ثلث درخت را تحويل دهد و دو نهال را تحويل بگيرد يا نه.
ج - در فرض مسأله معاوضه كاشف از عدول از وصيت است و عمل به وصيت نسبت به عوض محتاج به وصيت ديگر است و در معاوضه چنانچه صيغه خوانده باشد به عربى يا فارسى واجب است درخت خرما را بدهند و دو درخت كوچك را تحويل گرفته جهت ورثه حفظ نمايند.
س 835 - شخصى وصيت به ثلث نموده و بعضى از رقبات املاك خود را جهت مصرف ثلث تعيين نموده و بعد خود موصى رقبات معينه را فروخته آيا اين وصيت نافذ است و ثلث از بقيه ما ترك وضع مىشود يا اين كه اين مبطل وصيت است.
ج - اگر عبارت موصى به نحوى است كه از آن استظهار تعدد وصيت بشود وصيت به ثلث به قوت خود باقى است و بايد ثلث باقى را به مصرف برسانند و اگر استظهار شود كه غرض، وصيت به صرف رقبات مذكوره است بيع موصى عدول از وصيت است (وصيت باطل) س 836 - اينجانب پدرى داشتم كه در بهمن ماه سال پنجاه و دو فوت كرده و غير از اينجانب داراى دو پسر است كه از عيال ديگرى مىباشند و پدرم وصيت نامهاى تنظيم نموده مبنى بر اين كه تمام اموال او از منقول و غير منقول متعلق به دو پسر است كه از مادر ديگر هستند ولى اينجانب را در وصيت نامه خود محروم كرده و اكنون پسران طبق وصيت پدر مرا از حق خودم محروم و از ما ترك او چه منقول و چه غير منقول چيزى به من ندادند در اين صورت نظر مباركتان را مرقوم داريد كه آيا وصيت پدرم نافذ است يا خير.
ج - بطور كلى اگر وصيت به محروميت يكى از ورثه باشد باطل است و اگر وصيت به اين باشد كه تمام اموالش به بعض ورثه داده شود نسبت به وارث ديگر در