(معنى دين و سبب آن) س 224 - مستدعى است معنى دين و سبب آن را بيان فرمائيد ج - دين عبارت است از مال كلى ثابت در ذمه شخصى براى ديگرى و سبب آن يا قرض گرفتن است يا امور اختياريه ديگر مانند مبيع قرار دادن دين در معامله سلم يا ثمن قرار دادن آن در معامله نسيه يا اجرت در اجاره يا صداق در نكاح يا عوض در طلاق خلع و غير اينها و يا امور قهريه مانند موارد ضمانتها و نفقه زوجه دائمه و نظير اينها.
(اداء دين واجب است) س 225 - هر گاه موعد پرداخت دين رسيده و طلبكار مطالبه مىكند و مديون متاعى يا چيز ديگرى كه از مستثنيات نيست دارد لكن به فروش نمىرود مگر به كمتر از قيمت آيا واجب است به همان قيمت كم بفروشد يا خير.
ج - بلى واجب است و تأخير آن به جهت انتظار مشترى ديگرى كه به قيمت عادله بخرد جايز نيست بلى اگر بقدرى كم مىخرند كه اگر بفروشد صدق بيع ضررى مىكند يا اين كه فروش به قيمتى كه مىخواهند بر او حرجى باشد بعيد نيست بيع واجب نباشد.
س 226 - مديونى كه در عسرت است و نمىتواند دين خود را بپردازد آيا طلبكار مىتواند او را تحت فشار قرار دهد و مطالبه دين كند يا خير و اگر مديون قدرت دارد ولى به تأخير مىاندازد آيا گناهى مرتكب شده.
ج - در فرض سؤال مطالبه دين بر طلبكار حرام است و بايد مديون را مهلت دهد تا وقتى كه متمكن از پرداخت شود و در صورتى كه مديون قدرت بر اداء دين داشته باشد مسامحه و تأخير در اداء آن معصيت كبيره است بلكه لازم است مديون در موقعى كه قدرت بر اداء ندارد نيت اداء دين عند التمكن را داشته باشد.