(مسائل اجاره) (اگر مال الاجاره را از گندم زمين مورد اجاره قرار دهد) س 108 - شخصى ملكى را اجاره كرده كه در سال مقدار نود من گندم از گندم همان ملك بدهد در اثر آمدن باد و سرماى زياد و آفات ديگر محصول ملك از گندم به اندازه تخم و حق الزحمه رعيت نمانده در اين صورت اجاره دهنده حق گرفتن مال الاجاره دارد يا نه.
ج - اجاره دادن زمين به گندم حاصل خود آن زمين باطل است بنابر اين در فرض مسأله مالك زمين زائد بر اجرة المثل زمين بر حسب تصديق خبره حق ندارد.
(اگر مستأجر در ملك مورد اجاره احداث بنا كند) س 109 - شخصى يك قطعه زمين موقوفه را كه عوائد آن در سال مثلا بيست تومان مىباشد از كسى كه مأذون از قبل حاكم شرع بوده به مدت پنج سال اجاره كرده و در آنجا تأسيس بهدارى نموده و در هر ماه متجاوز از يكصد تومان مال الاجاره مىگيرد بر فرض صحت اجاره پس از پايان مدت تكليف اين بناء چيست و چنانچه بخواهند اجاره را تجديد كنند همان مال الاجاره قبلى را ملاك قرار بدهند يا مال الاجاره فعلى را.
ج - بناء ملك مستأجر است مگر آن كه آن را وقف كرده يا در اجاره ترتيب خاصى براى آن تعيين شده باشد و هر وقت بخواهند اجاره را تجديد كنند بايد مال الاجاره همان وقت را ملاحظه نمايند.