مجمع الرسائل (فارسي) - الشيخ محمد حسن النجفي ( صاحب الجواهر ) - الصفحة ٤٤٠
رمضان واقع نمى شود چه در حضر باشد و چه در سفر، چه بنا به اصل شرع واجب باشد و چه در اثر نذر و امثال آن بر انسان واجب شود و چه روزه مستحبى باشد، ليكن اگر شخص جاهل به دخول ماه رمضان باشد مانند روزه يوم الشك همانگونه كه گذشت، و يا اينكه شخص آن را فراموش كرده باشد كفايت از ماه مبارك رمضان مىكند (1) همانطور كه اگر در نذر معين به سبب جهل و يا سهو روزه غير آن واقع شود كفايت از نذر مىكند (2) و از آنچه كه براى آن نيت شده است كفايت نمى كند، و عهد و يمين نيز در حكم نذر است.
(مسأله 1383) در روزه روز سى ام ماه شعبان هرگاه شكى حاصل شود كه از ماه شعبان است و يا از ماه رمضان، مستحب است كه آن روز را به عنوان ماه شعبان روزه بگيرند و اگر نيت ماه رمضان نمايد منعقد نمى شود و همچنين است هرگاه ميان روزه رمضان و شعبان ترديد داشته باشد.
(مسأله 1384): اگر در روزى كه در آن شك دارند معلوم بشود كه جزء رمضان است و هنوز نيت نكرده است، اگر پيش از ظهر باشد و عمل منافى هم بجا نياورده باشد بايد تجديد نيت نمايد و روزه او جزء روزه ماه رمضان محسوب مىشود ولى اگر بعد از ظهر ورود ماه رمضان معلوم شود واجب است در آن روز امساك نمايد و بعدا آن روزه را قضا كند (3).

(1) ميرزاى شيرازى: در حكم مسأله تأمل است (+).
محمد باقر شيرازى: و احوط اعاده است.
(2) محمد كاظم طباطبائى: اقوى عدم كفايت است.
(3) ميرزاى شيرازى - محمد كاظم طباطبائى - محمد باقر شيرازى: و اگر نيت شعبان هم كرد، هر وقت از روز كه ظاهر شد كه از رمضان است بايد تجديد نيت رمضان كند و روزه‌اش صحيح است چنانچه در سابق معلوم شد.
(+) محقق خراسانى: اقوى عدم كفايت است مگر با عدم قصد امتثال بر اين تقدير مطلقا و يا قصد تحمل از غير تبرعا و يا وجوبا.
(٤٤٠)
الذهاب إلى صفحة: «« « ... 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 ... » »»
الفهرست