در مرجعيت و نيابت از آن سروران بلوغ شرط نيست البته اين امر در صورتى تمام وكامل است كه ساير شرايط مرجعيت حتى اعلميت در غير بالغ، فرضا محقق باشد، و اما درباره ممنوعيت امامت غير بالغ بر بالغين در نماز جماعت مى توان گفت كه اين حكم به احتمال زيادى از باب عدم جواز اتيان نماز به نماز مستحبى باشد و لذا در باب نماز ميت و تقدم ولى بر غير، در صورتى كه ولى مميز و غير بالغ باشد، نماز او كافى و بنا بر اقرب مسقط از غير هم مى باشد و نماز حضرت ولى عصر ارواحنا فداه بر امام حسن عسكرى (ع) نيز مؤيد و شاهد بر اين امر است در عين حالى كه معتقديم مقام امام ما فوق درجات ساير افراد بشر است.
با وجود تمام اين مطالب و با توجه به شهرت قريب به اتفاق موجود نسبت به شرطيت بلوغ، در صورت وجود شخص بالغ جامع الشرايط و اعلم نبودن غير بالغ، احوط مراعات اين شرط است.
3 - عقل، شرطيت عقل از بديهيات اوليه است، بلكه اعقليت مرجع تقليد از سايرين نيز لازم است زيرا كه عقل داراى مراتب سه گانه مى باشد، مرتبه اول : عقل متعارف و متداول بين مردم است كه اگر چه عقل كاملى نيست و غالبا همراه با جهل و نادانى (با ضعف و شدت در آن) است، ليكن در ثبوت تكاليف شرع نزد شارع مقدس و تمام عقلاء و ملل و دول جهان، اين عقل ملاك و ميزان است. مرتبه دوم عقل مرتبه عالى است كه غالب علماء و دانشمندان و عقلاء آن را دارا مى باشند و به نظر مى رسد كه شرط مرجعيت و نيابت از حضرت ولى عصر ارواحنا فداه اين مرتبه عقل باشد. مرتبه سوم: عقل كامل و متفق بين تمام عقلاء مى باشد كه اين عقل از آن حجج الهى است و در حجيت، قرين نبوت و امامت و از ادله اربعه مى باشد.