ج - تلقيح نطفه به حليله خود در صورتى كه خود زوج متصدى باشد اشكال ندارد اولاد حلال زاده و به هر دو ملحق است و توارث بين آنها هست و تلقيح نطفه اجنبى به اجنبيه به نظر حقير جايز نيست و در مسألة توارث احتياط به مصالحه با ساير ورثه ترك نشود بلى در صورتى كه با جهل به مسئله اين عمل انجام شده ظاهر آنست كه حكم ولد شبهه را دارد و اولاد در حكم حلال زاده است در توارث و ساير جهات.
س 497 - با وجود حرمت مجامعت با زن حائض و يا محرم چنانچه در همان حال حرمت نطفه منعقد شود آيا عنوان حرام زاده در باره او صدق مىكند يا خير.
ج - حرام زادهاى كه در ولد الزنا صادق است به اين ولد صادق نيست.
س 498 - پسر و دخترى كه قصد ازدواج با يكديگر داشتهاند ملاعبه مىنمايند و بدون دخول منى جذب مىشود و دختر حمل بر مىدارد آيا به اين حال اگر با يكديگر ازدواج نمايند صحيح است و آيا اين بچه با اقارب خود محرم است و آيا توارث بين آنها هست يا خير.
ج - در فرض سؤال اقوى ثبوت محرميت براى آن بچه است با جميع محارم و ازدواج آن دو با يكديگر جايز و صحيح است و اما راجع به توارث بين آن بچه واقارب او احتياط لازم تصالح و تراضى با ساير ورثه است.
س 499 - حضانت ولد ناشى از زنا به عهده كيست و مخارج او را كدام يك از والدين بايد بپردازد.
ج - بعيد نيست در خصوص نفقه حكم ولد مشروع را داشته باشد.
س 500 - مىدانيم كه فرزند خواندگى در اسلام وجود ندارد بفرمائيد سرپرستى از يتيم چه شرائطى دارد آيا مىتوان شرعا به مؤمنان تكليف نمود كه بيايند و بچههاى پرورشگاه ها را به خانه برده و سرپرستى نمايند تا اين معضل اجتماعى كه ميراث طاغوت است حل شود.
ج - البته تكفل مخارج و تربيت صحيح اسلامى اطفال بىسرپرست بسيار خوب است و لكن در غير صورت خطر تلف واجب نيست.