سيدى است، فقير و مقروض، و اداء قرض برايش غير مقدور است، آيا دائن مىتواند از سهم مبارك امام عليه السلام ذمه او را برئ كند يا نه؟.
ج - در فرض سؤال اگر مديون، سيد فقير باشد به نحوى كه نتواند دين خود را اداء نمايد جائز است از بابت خمس ذمه او را برئ كند و احوط آنست كه خمس را به او بدهد و سيد، بابت طلب به دائن برگرداند و حكم در غير سيد، نسبت به زكات نيز چنين است و اما امر سهم مبارك امام عليه السلام موكول به اجازه حاكم شرع است.
س 356 - آيا مىتوان به شخصى كه خودش سيد نيست ولى همسر او سيده است خمس داد يا نه؟.
ج - اگر شوهر، قادر به اداء نفقه او نيست مانعى ندارد كه به زوجه او خمس بدهند ولى به شوهر نمىشود خمس داد و براى غير نفقات واجبه كه بر حسب عرف، لازم است نيز از بابت سهم سادات مىتوان به او داد.
س 357 - كسى كه كاملا به خرج خود و عيالش نمىرسد، آيا مىتوان به عيالش كه سيده است و يا به مادرش كه علويه است خمس داد كه از شوهر و يا فرزندش، دستگيرى كند يا نه؟.
ج - بلى جائز است ولى نسبت به علويهاى كه شوهرش متمكن از نفقه و مخارج او و خودش نيست احتياط اين است كه به مقدار تكميل معاش او به خودش بدهند و او - بعد از تملك - به شوهرش بدهد و بعد چون استحقاق پيدا مىكند باز به او پرداخت نمايند.
س 358 - از سهم سادات كه 50 درصد آن را خود شخص مىپردازد مىتوان به سادات محصل، جهت تأمين لباس و لوازم التحرير و شهريه دبستان آنها پرداخت نمود يا نه؟.
ج - بلى جائز است ولى اگر صغير، هستند به ولى شرعى آنان بپردازد به شرط آن كه كمك به فساد عقيده و اخلاق آنان نشود و به مصرف كتابهاى گمراه كننده نرساند.
س 359 - ساداتى كه متأهل نيستند و وقت تأهلشان رسيده و فقير