تنجس است و فرقى بين واسطه اول و دوم و وسائط بعد نيست.
حكم پيوند عضوى از انسان يا حيوان به انسان و حكم تزريق خون س 85 - اگر جزئى از اجزاء ميت به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنانچه حيات در آن دميده باشد جزء بدن انسان محسوب مىشود يا نه؟ و قبل از حلول حيات چون مضطر در حمل آن است در حال نماز احكام ضرورت بر آن جارى است يا نه؟.
ج - اگر حيات در آن حلول كرده جزء بدن انسان، محسوب مىشود و اگر حيات، حلول نكرده چون حال ضرورت است نماز با آن جايز و لكن نجس است مگر اين كه از ميت مسلمان بعد از غسل ميت جدا شده باشد كه در اين صورت پاك هم هست.
س 86 - وصل كردن جزئى از حيوان نجس العين مانند روده سگ به روده انسان زنده در صورتى كه بيمار، مضطر به چنين عملى باشد چه صورت دارد؟.
ج - مانعى ندارد.
س 87 - جدا نمودن بعضى از اجزاء بدن مسلمان محتضر و وصل آن به بدن انسان زنده چه صورت دارد و آيا ديه به آن تعلق مىگيرد يا نه و در صورت تعلق، نسبت به اجزاء فرق مىكند يا نه؟
ج - جائز نيست و ديه به آن تعلق مىگيرد و در تعلق ديه فرقى بين اجزاء نيست و تفصيل ديه هر عضوى در كتب مفصله ذكر شده است.
س 88 - به زنان مسلمان در بيمارستان بدستور دكتر، تزريق خون مىنمايند. بفرمائيد تزريق خونى را كه معلوم نيست خون مرد است يا زن و خون كافر است يا مسلمان چه حكمى دارد؟
ج - با تجويز طبيب، تزريق خون زن به مرد و بالعكس و خون كافر به مسلمان مانعى ندارد.
س 89 - پيوند بعضى از اجزاء ميت به بدن انسان چه صورت دارد؟.
ج - پيوند في نفسه مانع ندارد لكن جدا كردن اجزاء ميت مسلمان، مثله و حرام است و اگر جدا شده، دفن آن واجب است بلى در خصوص دندان ميت اگر