با هم خرج مىكنند آيا بايد هر كدام، حساب ساليانه جدا داشته باشند يا اگر پدر مثلا داراى حساب سال باشد كافى است؟.
ج - هر يك از اين دو نفر، خمس آنچه را كه از مخارج سالشان زياد آمده با وكالت از ديگرى بدهد - به قصد ما في الذمه هر كدام - كافى است.
در تعلق خمس و زكات كداميك مقدم است س 263 - كسى كه از ربح و سود سرمايه خود قبل از تمام شدن سال خمس، تعدادى از گاو يا گوسفند كه به حد نصاب است خريدارى كند آيا دادن زكات و خمس هر دو واجب است يا يكى از آنها؟.
ج - در فرض مسأله كه قبل از تمام شدن سال زكات، سال خمس تمام مىشود واجب است خمس را بپردازد و بعد از اداء خمس، اگر به مقدار نصاب، باقى باشد پس از حلول حول زكات، واجب است زكات جنس زكوى باقيمانده را - چه عين سرمايه باشد چه سود - بپردازد.
س 264 - كسى كه حساب سال ندارد و ذمه او، هم به زكات و هم به خمس مشغول است و فعلا مىخواهد اداء نمايد كدام را مقدم بدارد؟.
ج - بايد زكات را حساب كند و بدهد و بعد هر اندازه ربح، پس انداز كرده خمس آن را بپردازد.
س 265 - شخصى چند سال، مالى را كه متعلق خمس و زكات بوده - از قبيل نقدين - در اختيار داشته و خمس و زكات آن را نداده اكنون كه در مقام اصلاح بر آمده آيا بايد اول خمس بدهد و بعد زكات را يا اول زكات را بدهد و بعد، خمس آن را اداء نمايد؟.
ج - اگر نقدين را در يك روز بدست آورده و سال خمس نداشته به نحوى كه همان روز حصول فائده، مبدأ سال خمس بوده قهرا چون استقرار زكات، قبل از استقرار خمس است بايد اول زكات را اخراج كند و بعد خمس مابقى را بدهد و اگر سال خمس داشته و پايان سال خمس او قبل از استقرار زكات باشد بايد خمس آن را بدهد و اگر بقيه به مقدار نصاب بوده زكات آن را نيز بپردازد و نسبت به سالهاى بعد اگر بر نقدين اضافه نشده و با كسر خمس از آن و كسر بدهى زكات سال يا سالهاى