ج - زكات به عهده مستأجر است.
س 19 - ملكى كه به رعيت، اجاره داده مىشود زكات زراعت آن به عهده مالك است يا رعيت و آيا رضايت زارع و عدم رضايت او موجب تفاوت در حكم مىشود يا نه؟.
ج - در فرض سؤال، زكات بر رعيت است كه حين انعقاد حبه مالك غله مىباشد چه اجاره با رضايت زارع باشد و چه بدون آن، نهايت در صورت اول بايد اجرة المسماة به مالك بدهد و در صورت دوم اجرة المثل، لكن اگر بنحو مزارعه باشد سهم هر يك كه به حد نصاب برسد بايد زكات خود را بدهد.
س 20 - شخصى زمينى را در تصرف دارد ولى مالك آن نيست و با زيد قرارداد مىكند كه زيد با بذر خود، زمين را كشت كند و درو نمايد و گندم آن را با آن شخص، تنصيف كند و او هم گندم خود را با پسرش كه جدا زندگى مىكند قسمت مىنمايد در اين صورت زكات بر، كيست؟.
ج - هر كس مالك گندم باشد اگر سهم خودش به حد نصاب رسيد زكات بر او واجب است چه مالك زمين باشد و يا نباشد. بلى اگر زمين را كه تحت اختيار زارع گذاشته غصب باشد، مزارعه، صحيح نيست و مقدارى كه مقرر شده كه سهم غاصب باشد در صورتى كه مالك، مزارعه را امضا كند مال مالك زمين است و زكات هم بر او است و اگر رد كند مال زارع است.
س 21 - شخصى عوض اجرت كارش بقدرى گندم بدست آورد كه به حد نصاب بود آيا زكات به اين گندم تعلق مىگيرد يا نه؟.
ج - زكات به آن تعلق نمىگيرد.
در زكات، اداء عين لازم است يا قيمت هم مجزى است س 22 - گوسفند يا گاوى كه انسان از بابت زكات بايد بدهد، جائز است كه بفروشد و پولش را تقسيم نمايد يا نه؟.
ج - فروش زكات بدون اذن حاكم شرع مشكل است لكن جائز است قيمت گاو يا گوسفند را بدهد و اداء عين، لازم نيست و قيمت را مىتواند بين چند نفر تقسيم كند و چنانچه بخواهد از عين بدهد واجب است يك حيوان تمام به يك فقير،