مىخواسته با اجازه حاكم شرع، از بابت سهم امام عليه السلام حساب مىنموده اين عمل به نظر مبارك چه صورت دارد؟.
ج - در فرض سؤال، ذمه قرض گيرنده در صورتى مشغول مىشود كه وجه را به قصد قرض بگيرد مثل اين كه خودش بگويد قرض بدهيد و شما هم به همين قصد بدهيد و يا شما بگوئيد قرض است و او قبول كند و بگيرد و در غير اين صورت اگر آنچه را به او دادهايد تلف كرده باشد ضامن نيست بلى تا عين، باقى است شما مىتوانيد پس بگيريد يا بگوئيد قرض باشد و او هم قبول كند تا ذمهاش مشغول شود.
خمس دادن به واجب النفقه س 382 - آيا پسر مىتواند از پدر خود خمس بگيرد و براى خود كتاب درسى و غير درسى و همينطور نوار درسى تهيه كند يا خير؟.
ج - فرزند واجب النفقه پدر است و پدر نمىتواند نفقات واجبه فرزند خود را از خمس بدهد ولى كتاب و نوار درسى از نفقات واجبه نيست و پرداخت خمس براى آنها مانعى ندارد لكن نسبت به سهم امام عليه السلام بايد از حاكم شرع اذن بگيرد.
س 383 - سيدى مبلغى وجوه، بدهكار است و پسرى دارد بى بضاعت و كارگر كه جداى از پدر زندگى مىكند و مبلغى مقروض است و از اداى آن عاجز شده آيا پدر مىتواند از بابت سهم سادات، وجهى به او بدهد كه قرضش را اداء نمايد يا نه؟.
ج - در فرض مسأله، جائز است پدر، سهم سادات به پسر بدهد كه قرض خود را اداء نمايد.
س 384 - آيا جائز است كه فرزند، خمس اموال پدرش را بگيرد و كتابهاى دينى مورد لزومش - كه خود، استطاعت خريد آنها را ندارد - خريدارى كند؟.
ج - اما سهم مبارك امام عليه السلام امرش با فقيه جامع الشرائط است و با اجازه او جائز است و سهم سادات را براى مخارجى كه غير از نفقه واجبه است