ج: موارد مذكور در وصيت از تركه خارج مىشود و مازاد به ارث مىرسد و ثلث جميع ماترك خارج نمىشود و تعيين وصى دليل بر وصيت به ثلث نيست.
س: شخصى وصيت كرده دو دانگ حياط من مال همسرم باشد و هم وصيت كرده يك سوم حياط مرا براى خودم خرج كنيد چگونه بايد به وصيت عمل كنند؟
ج: اگر هر دو وصيت به غير واجب باشد ظاهر آن است كه عمل به وصيت مقدم لازم است و اگر وصيت براى خودش براى صرف در واجبات باشد واجبات مالى مانند ديون و حج از اصل خارج مىشود و بدنى هم احوط آن است كه از اصل خارج شود.
س: شخصى وصيت كرده كه اثاثيه متعلق به زنم باشد پس از فوت معلوم شده دو عيال داشته يكى در ايران يكى در عراق حال پس از فوت چگونه عمل كنند در صورتى كه هيچ گونه قرينهاى بر تطبيق يكى نيست و انصرافى در بين نيست؟
ج: بعيد نيست منصرف باشد به محلى كه وصيت در آن محل صادر شده.
س: موصى حق الزحمه معينى را براى وصى ذكر كرده هر گاه موصى فوت كند و حاكم براى وصيت نصب امين كند آيا آن مقدار معين را مىشود به ناظر امين منصوب از طرف حاكم شرع داد؟
ج: آنچه را موصى براى وصى معين كرده به غير او نمىرسد ولى حاكم شرع مىتواند حق الزحمهاى براى آن كه نصب كرده معين كند.
س: وصيت به حج آيا از اصل است يا ثلث؟
ج: اگر حج بر او مستقر شده از اصل است و اگر استحبابى است از ثلث است.
س: منجزات مريض از اصل است يا ثلث؟
ج: از اصل است.
س: وصيت كرده كه براى من دو تا كفاره روزه بدهيد. معلوم نيست كفاره افطار است به حلال يا به حرام يا كفاره تأخير است وظيفه چيست؟
ج: اگر قرينه حاليه ومقاليه بر تعيين است هو المتعين و اگر نيست علم اجمالى است بين (اقل و اكثر تمليك مد ولو بدون اطعام و تمليك مد مع الاطعام) پس احوط