مىكشد به عنوان ديه چيزى از قاتل مىگيرند. آيا وصيت شامل ديه هم مىشود يعنى ديه متعلق به ميت است يا متعلق به ورثه چون عوض قصاص است در قتل عمد كه ورثه راضى به گرفتن آن به قدر شرعى يا بيشتر يا كمتر شدهاند پس چون به رضايت ورثه اخذ مىشود عوض حق قصاص است و حق قصاص متعلق به آنهاست پس ديه هم متعلق به آنها است پس وصيت شامل آن مىشود يا نه؟
ج: ديه متعلق به ميت است و پس از آن به ورثه منتقل مىشود و اگر وصيت به ثلث نسبت به ثلث حين الوصية بوده و مقيد به آن كرده شامل ديه نمىشود و اگر ثلث مطلق اموال بوده ثلث ديه را هم شامل مىشود.
س: شخصى وصيت كرده ثلث مالش صرف امور خيريه بشود و براى آن متولى و وصى معين كرده با اختيار و حق در ايصاء، حال خيانت وصى ثابت شده حاكم شرع ضم امين نموده، آيا متولى و وصى مىتواند بدون اجازه امين، براى بعد از خود متولى و وصى معين كند؟
ج: اگر خيانت او در تعيين متولى بعد از فوت خود پيش حاكم ثابت شد، ايصاء هم بايد با اجازه امين باشد.
س: در يك وصيت نامه براى ثلث اموال خود مصرفى را معين كرده و در وصيت نامه ديگر ضد آن را، تكليف چيست؟
ج: احوط مصالحه و جمع بين دو وصيت است چون علم اجمالى داريم.
س: شخصى طبق وصيت ميت وصى شده از طرف ميت براى تصرف در ثلث، ورثه مىخواهند او را بر كنار كنند و با او مخالفت مىكنند، آيا مىتواند خود را كنار بكشد و به آنها واگذار كند؟
ج: پس از فوت موصى و قبول وصيت از طرف وصى عزل جايز نيست بلكه اگر خيانت او ثابت شود شرعا يا عجز او از انجام وصيت ثابت شود شرعا حاكم مىتواند او را عزل كند و بجاى او ديگرى را منصوب كند.
س: شخصى وصيت به ثلث كرده، بعضى از ورثه نسبت به سهم خود از عمل به