زكات مال است، يا زكات فطره. ولى اگر مثلا زكات گندم و جو بر او واجب باشد، لازم نيست معين كند چيزى را كه مىدهد زكات گندم است يا زكات جو.
مسأله 1987 - كسى كه زكات چند مال بر او واجب شده، اگر مقدارى زكات بدهد و نيت هيچ كدام آنها را نكند، مانع ندارد و بعدا مىتواند، هر كدام را كه بخواهد معين كند و اگر نيت همه آنها را نموده است به همه آنها قسمت مىشود پس كسى كه زكات چهل گوسفند و زكات پانزده مثقال طلا بر او واجب است، اگر مثلا يك گوسفند از بابت زكات بدهد و نيت هيچ كدام آنها را نكند، مىتواند زكات گوسفند حساب كند، و يا زكات طلا و اگر هر دو را نيت كرده بر هر دو تقسيم مىشود.
مسأله 1988 - اگر كسى را وكيل كند كه زكات مال او را بدهد وكيل بايد وقتى كه زكات را به فقير مىدهد، از طرف مالك نيت زكات كند و احتياط است كه مالك هم وقتى زكات را به وكيل مىدهد به نيت زكات بدهد.
مسأله 1989 - اگر مالك يا وكيل او بدون قصد قربت زكات را به فقير بدهد و پيش از آن كه آن مال از بين برود، خود مالك نيت زكات كند، زكات حساب مىشود.
مسائل متفرقه زكات مسأله 1990 - موقعى كه گندم و جو را از كاه جدا مىكند و موقع خشك شدن خرما و انگور، انسان بايد زكات را از مال خود جدا كند. و زكات طلا و نقره و گاو و گوسفند و شتر را بعد از تمام شدن يازده ماه و داخل شدن در ماه دوازدهم بايد از مال خود جدا نمايد.
مسأله 1991 - بعد از جدا كردن زكات لازم نيست فورا آن را به مستحق بدهد ولى اگر به كسى كه مىشود زكات داد دسترسى دارد احتياط مستحب آن است