س: زيد و عمرو با هم بكر را كشتهاند بدين صورت كه عمرو موى سر بكر را گرفته و زيد با چاقو به بدن او زده و او را كشته و سپس عمرو با دو پاره سنگ به بدن مقتول زده؟ در اين واقعه قاتل كيست!؟
ج: بعد از ضربات چاقو اگر حيات مستقر داشته باشد (نطق و حركت اختيارى و ادراك داشته باشد) و زدن سنگ موجب قتل شده باشد قاتل ثانى است و اگر حيات مستقر نداشته باشد به معنائى كه گذشت، قاتل اولى است و در نزاع موضوعى به محاكم شرعيه مراجعه شود.
س: در يك نزاع شخصى چاقو را به پهلوى چپ ديگرى وارد كرده و پهلوى چپ را با طحال پاره مىكند و مضروب پس از دو عمل جراحى مىميرد ضارب مدعى است كه قصد قتل نداشته با فرض اين كه طحال از اعضاء رئيسه نيست و اگر عمل جراحى صحيح انجام مىشد و در حين دو عمل جراحى خونريزى شديد پيدا نمىشد مضروب نجات پيدا مىكرد حال، پزشكى قانونى قتل را مستند به خونريزى حين عمل جراحى تشخيص داده آيا مىتوان ضارب را قصاص كرد؟
ج: در فرض سؤال حكم به عمدى بودن قتل و قصاص مشكل است و بعيد نيست كه مورد از مصاديق شبه عمد باشد.
س: قتلى عمدا واقع شده و اولياء دم حق قصاص دارند، در ميان اولياء صغير وجود دارد، قاتل حاضر است چند ميليون بدهد كه راضى شوند و قصاص نكنند آيا مىشود چون به نفع صغير است، بقيه را الزام كنند؟
ج: نمىتوانند بقيه را الزام به ترك قصاص كنند و رعايت مصلحت صغير در ملك فعلى او است نه در ملك ان يملك، و قبول نكردن، اضرار به صغير نيست بلكه عدم النفع است.
س: اگر در شكم ماهى كه صيد شده ماهى ديگرى پيدا شود حلال است يا خير؟
ج: احوط اجتناب است، چون علم به حيات هنگام اخراج نداريم و محكوم به عدم