و چند سال است كه در دست اينجانب است ولى اكنون به خاطر سالخوردگى نمىتوانم فعاليت كنم و به هر كس از عدول المؤمنين محل خواستهام واگذار كنم قبول نمىكنند تكليف چيست؟
ج - در هر دو مسأله چنانچه ممكن است شخص امين و فعالى را وكيل نمائيد كه امور هر دو موقوفه را انجام دهد و در صورتى كه تعيين وكيل براى شما ميسور نباشد به حاكم شرع تفويض نمائيد.
س 1113 - هر گاه واقف مادام الحياة توليت موقوفه را به خودش اختصاص دهد و در متن صيغه وقف حق التوليه خود را چندين برابر اجرة المثل قرار دهد مثلا بگويد نه عشر كل منافع وقف حق التولية من است آيا اين وقف باطل است چنانچه مرحوم ميرزاى قمى قائل است يا نه.
ج - وقف مذكور در مورد سؤال خالى از اشكال نيست.
س 1114 - هر گاه واقف مقدار معينى از منافع وقف را براى متولى قرار دهد كه اجرت او محسوب مىشود و آن مقدار كمتر از اجرة المثل باشد آيا جايز است متولى به مقدار اجرة المثل بردارد يا نه.
ج - جايز نيست بلى اگر واقف مقدار معينى را ذكر نكند متولى حق دارد به مقدار اجرة المثل بردارد.
س 1115 - زيد متولى آب يا زمينى است كه بايد به موارد معينه صرف نمايد اگر خلاف كند و به موارد معينه مصرف نكند و كسى قدرت داشته باشد از دست او بگيرد و به مصارف معينه صرف كند جايز است يا نه.
ج - متولى اگر خائن باشد بايد حاكم شرع ضم امين نمايد و اگر قبول ضم امين نكند حاكم بايد او را بر كنار نمايد و شخص امينى را متصدى نمايد كه عمل به وقف نمايد.
س 1116 - توليت زمينهاى موقوفهاى نسلا بعد نسل براى اولاد بزرگتر