ج - در صورتى كه خود موصى ثلث را در اعيان مخصوصى معين نموده همان عين ثلث حين الموت است و بايد به قيمت فعلى حساب شود و اگر وجه معين نموده مثلا گفته هزار تومان ثلث خرج كنيد همان هزار تومان فعلى بايد مصرف شود و ترقى قيمت مال ورثه است.
س 776 - شخصى مبلغى را كه زائد بر ثلث اموالش مىباشد جهت نماز و روزه وصيت كرده و ورثه بيش از ثلث را امضا نمىنمايند در اين صورت بر وصى واجب است طبق وصيت تمام آن مبلغ را صرف نماز و روزه كند ولو ورثه راضى نباشند يا نه.
ج - نفوذ وصيت در زائد بر ثلث اموالش موقوف به امضا ورثه است ولى در وصيت زائد بر ثلث اگر واجب و غير واجب هر دو ذكر شده واجب مقدم است.
س 777 - شخصى باع خود را تاسى سال حبس نموده كه عوائد باغ را در اين مدت براى خودش و پدرش صوم وصلوة استيجار نمايند يا در تعزيه حضرت سيد الشهداء عليه السلام مصرف نمايند و هم چنين وصيت كرده كه ثلث دارائى مرا براى من بعد از فوتم خرج نمائيد در اين صورت اين باغ كه حبس شده از اصل تركه محسوب مىشود يا از ثلث.
ج - در فرض مسأله اگر شخص مذكور وصيت به حبس باغ نموده ارزش منافع سى سال از ثلث محسوب است و اگر خودش حبس كرده كه حتى در زمان خودش منافع را صرف عزادارى يا صوم وصلوة پدر مىكرده از اصل محسوب است لكن در اين صورت منافع آن را در صوم وصلوة خودش صرف نكنند و در صوم وصلوة پدر و عزادارى صرف بنمايند.
س 778 - شخصى وصيت مىكند كه پس از فوتم تمام ثروت و دارائى من ثبت شود كه يك ثلث آن را وصى من هزينه كفن و دفن و مجلس ترحيم نمايد و دو