س 9 - شخصى دارائيش را كه در حدود سيصد هزار تومان از املاك مشاع بوده به ورثه خود كه پنج دختر مىباشند صلح كرده فرزندان نيز در آمد آن را به پدر تا آخر عمر مصالحه نمودهاند و اكنون تمام مال بعنوان بهره بردارى تحت تصرف او مىباشد يكى از ورثه، هنگام صلح و مصالحه در حال احتضار بوده و بعدا فوت شده در اين صورت قضاى حج براى شخصى كه فوت شده لازم است يا نه؟.
ج - در فرض سؤال كه زمان استطاعت در حال حيوة، قابل انجام حج نبوده، استيجار حج براى او واجب نيست.
س 10 - كسى در آمد خود را ذخيره مىكند كه بعد از مدتى خانه كوچك خود را كه به سختى در آن زندگى مىكند تبديل به خانه وسيعى نمايد حال اگر بتواند قبل از خريد خانه به حج برود آيا حج بر او واجب است يا اين كه لزوم خانه مانع از وجوب حج است؟.
ج - اگر قبل از اوقات مهيا شدن براى حج، صرف خانه مسكونى نمايد، مانعى ندارد لكن اگر تا اوان حج نخريده واجب است در صورت وجود ساير شرايط، حج را بجا آورد.
س 11 - زنى است كه بيست و پنج هزار تومان آب و ملك از ارثيه پدر دارد و در ذمه شوهرش مهريه هم دارد و در ضمن عوائد اين آب وملك مخارج سالانه او و شوهرش مىباشد زيرا شوهر او مالى از خود ندارد، آيا اين زن مستطيعه است يا نه؟.
ج - در صورتى كه قبلا حج بر او مستقر نشده و فعلا هم اگر بخواهد برود و برگردد امر معاش او و شوهرش مختل مىشود استطاعت ندارد.
س 12 - كسى ملكى دارد كه براى مخارجش كافى نيست و از سهم مبارك امام عليه السلام مصرف مىكند و اگر آن ملك را بفروشد به اندازه مخارج مكه هست و لكن در مراجعت باز بايد از سهم مبارك امام عليه السلام مصرف نمايد آيا استطاعت براى چنين شخصى حاصل است يا نه؟.
ج - لازم نيست شخص مذكور ملك را بفروشد بنابر اين مستطيع نيست.
س 13 - شخصى جهت انجام اعمال حج، نائب مىشود و پس از نائب