شدن، خودش استطاعت پيدا مىكند در اين صورت اجاره باطل مىشود يا نه؟.
ج - در فرض سؤال كه استطاعت، از غير جهت اجاره حاصل شده، كشف مىشود كه اجاره باطل بوده و بايد حج خود را بجا آورد.
س 14 - شخصى در حجة الاسلام بعد از اعمال عمره در روز هفتم در اثر تصادف با ماشين در حال بيهوشى او را به ايران آوردند حال آيا در سالهاى بعد بايد خودش به مكه برود و يا نائب بگيرد و يا اصلا برئ الذمه شده و چيزى بر او واجب نيست و استقرار حج در سالهاى قبل براى او و يا عدم استقرار، فرقى دارد يا نه؟ و در صورت وجوب نيابت، حج ميقاتى جهت او كافى است يا نه؟.
ج - در فرض سؤال اگر در سال اول استطاعت او بوده و فعلا ديگر استطاعت ندارد واجب نيست ولى اگر فعلا استطاعت دارد واجب است عمره و حج تمتع را ثانيا بجا آورد و همچنين اگر از سالهاى قبل، مستطيع بوده بايد عمره و حج را بجا آورد و با عذر شرعى، گرفتن نائب كافى است و در مواردى كه جايز باشد نائب بگيرد حج ميقاتى كافى است.
س 15 - زنى است فقير و بى بضاعت، فرزندش مىخواهد او را با خود به مكه ببرد ولى شوهرش مىگويد من راضى نيستم، آيا حج بر اين زن واجب است يا نه؟ و اجابت دعوت كننده براى حج در غير صورت فوق واجب است يا نه؟.
ج - در اين صورت حج واجب است و زوج حق منع ندارد و اجابت دعوت كننده براى حج، در غير اين صورت نيز واجب است.
س 16 - شخص لال اگر مستطيع باشد واجب است براى انجام عمل حج به مكه برود يا نه؟.
ج - بلى واجب است و در نماز بجاى قرائت اشاره كند و اگر مىتواند زبان را حركت دهد.
س 17 - اينجانب چند سال قبل، ازدواج كردم و مهريهام هفت هزار و پانصد تومان مىباشد و در آن زمان هزينه حج، خيلى كمتر از هزينه فعلى بود و خودم را با اين مهريه مستطيع مىدانستم ولى شوهرم مهريه مرا نداده بود كه به حج مشرف شوم بنابر اين فعلا بر من واجب است كه به مكه بروم يا نه؟.