سوء هاضمه سوء هضم، بدى گوارش، ترشا، تخمه و ازدياد ترشحات اسيدى معده كه بواسطهء پرخورى يا افراط در نوشيدن الكل يا تند خوردن غذا و يا ضعف و خستگى قواى دماغى و روحى توليد مىگردد اگر معالجه نشود باعث اختلال جهاز هاضمه و يبوست و زخم معده و ضعف مزاج و تشنج مىشود. معالجهء آن با تغيير آب و هوا و ترك عادت، و اجتناب از خستگى روحى و دماغى و پرهيز از غذاهاى ثقيل صورت مىگيرد.
براى رفع سوء هاضمه، چهار روز آش آب غوره بخورند و بعد از هر غذا، خوردن دو مثقال گل قند و روز پنجم دوغ با نان و گل سرخ ميل نمايند.
عواملى كه سبب سوء هاضمه مى شوند: 1 - تند خوردن و نجويدن 2 - پرخورى.
3 - ته بندى كردن در اواسط ساعات غذا 4 - خوردن غذاهاى سنگين 5 - خوردن ادويهجات و سركه و چاى و قهوه به مقدار زياد 6 - خوردن غذاهاى ناسازگار (مثلا خوردن چاى بلا فاصله پس از صرف ناهارى كه قسمت اعظم آن گوشت بوده است.
) 7 - نوشيدن آب در مواقع نامناسب مثلا نوشيدن آب به مقدار زياد در حينى كه غذا صرف مىكنيم مضر است. بايد آب را لا اقل نيم ساعت بعد و يا قبل از صرف طعام خورد و آن هم به مقدار كم. در صورتى كه ميوه پر آب خورده باشيد، اگر آب ننوشيد، بسيار بهتر است.
غذاهائى كه به توليد سوء هاضمه كمك مىكند اينهاست: غذاهاى چرب بريان شده گوشت اردك و گاو و خوك، انواع ترشيها و ادويهجات، انواع شيرينيها، خيار، خرچنگ، انواع نان قندى و چاى زياد.
براى معالجه سوء هاضمه - حتى الامكان ميوهجات و مركبات يعنى غذاهائى كه مستقيما از آشپزخانهء طبيعت بدست مىآيد بخوريد. كنسروها و غذاهاى گنديده را ميل نكنيد. ورزش كنيد، به عواطف مثبت (مثل خوشى و نشاط) بپردازيد.