نقش متولى تنها در مسأله موقوفات مسجد است.
س: شخصى چيزى را وقف كرده بر اعلم علماى بلد يا امام جماعت مسجد. در حال كه خود اعلم است يا امام جماعت آيا مىتواند از آن بهره ببرد؟
ج: احوط ترك است هر چند بعنوان توزيع نباشد و بعنوان اطلاق باشد و خود را خارج نكرده باشد و يا بعدا داخل عنوان شود.
س: ملكى وقف روضه خوانى بوده از ترس رضاخان كه مبادا غصب كنند آن را فروخته و از عالمى سؤال كرده گفته نبايد مىفروختى حاليه به مقدار ثمن آن جاى ديگرى را وقف كنيد، و اين شخص 2 دانگ منزل خود را وقف كرده و به مصرف مزبور مىرساند. حال شخص فوت كرده منزل، دو دانگ وقف است و چهار دانگ ملك ورثه. آيا مىتواند دو دانگ را بفروشند و بجاى آن منزل كوچكتر شش دانگى بخرند و وقف كنند يا نه؟
ج: خوف غصب از مصاديق خوف خراب است و بيع مذكور صحيح بوده و ثمن آن ملك ديگرى كه خريدارى شده احتياج به صيغه وقف ندارد و با ثمن حكم وفقيت بدليه مىشود. و وقف بدلى با وقف اصلى فرق دارد پس جواز بيع آن محتاج وجود مسوغات نيست بلكه هر گاه متولى صلاح بداند جايز است.
س: بعضى از باغات و اراضى و روستاها از قديم الايام بين عده كثيرى شهرت به وقفيت پيدا كرده ولى ابدا وقفنامهاى، مدركى در دست نيست آيا وقفيت ثابت مىشود؟
ج: شهرت تا موجب علم و اطمينان نشود حجت نيست ولى يدى كه معنون به عنوان وقفيت باشد حجت شرعيه است بر وقف هر گاه بلا معارض باشد.
س: آيا وقف بر كافر ذمى صحيح است؟
ج: وقف بر ذمى و مرتد ملى بنابر اظهر جواز است.
س: منزلى را وقف كرده براى مسجد، در ضمن وقف، شرط كرده كه مادام العمر خود در آن سكونت كند، آيا صحيح است؟
ج: اگر مدت معين را ذكر كند تا از جهل خارج شود مانعى ندارد و عدم ترتب و عدم ترتب احكام مسجد در مدت مذكور مانعى ندارد، چون احكام مربوط به