ج - در فرض مسأله كه روغن را سلف فروخته واجل را كاملا معلوم نكرده معامله باطل است و خريدار پولى را كه داده طلب دارد و فروشنده آنچه روغن داده عين آن را از فروشنده طلب دارد و آنچه كسر آورده عين پول خريدار را بايد پس بدهد.
س 91 - شخصى از كسى پول قرض كند و بگويد بعد از مدت دو ماه يا سه ماه برنج به شما مىدهم دهنده پول قيد مىكند كه قيمت برنج را امروز معلوم كن گيرنده قبول مىكند و قيمت را معين مىكند اتفاقا موقع تحويل برنج قيمت آن ترقى و يا تنزل نموده معامله چه صورت دارد.
ج - اگر برنج را فعلا بنحو سلف بخرد به قيمت معين كه در رأس مدت معينى آن را بدهد معامله صحيح است ولى اگر قرض بدهد و شرط فروش در رأس مدت نمايد ربا و حرام است.
س 92 - در باب سلف مىگويند فروش پول به پول باطل است بنابر اين آيا فروش چك و سفته كه بعد از سه ماه ديگر وصول مىشود به كمتر فروش پول بطور سلف محسوب نيست چون نوعا فتواى به صحت فروش چك و سفته مىدهند.
ج - خود سفته و چك قابل خريد و فروش نيست بلكه لازم است چيزى كه در ذمه مديون است فروخته شود پس اگر آنچه در ذمه است پول نقره يا طلا باشد فروختن آن بطور سلف به نقره و طلا جايز نيست لكن اگر اسكناس باشد مانعى ندارد و مقصود از اثمان كه گفته مىشود لا يجوز اسلاف الأثمان في الأثمان نقدين است س 93 - اشخاصى پيش صنعت كاران امثال نجار و فرش باف مىروند و تقاضاى درب و فرش مىنمايند و جميع خصوصيات و اوصاف از قيمت و موقع تسليم را معين نموده و پس از قبول، وجه نقدى مىدهند آيا اين گونه معاملات كه هنوز مبيع وجود ندارد داخل بيع نقدى و لازم است و بدون رضايت ديگرى هيچ يك نمىتوانند بهم بزنند و يا داخل بيع سلف است كه مشترى بايد تمام ثمن را بدهد و الا نسبت