ج - هر مقدارى كه ربا از اشخاص گرفته اگر آنها را ولو اجمالا مىشناسد بايد به خود آنها يا به ورثه آنها بپردازد و يا از آنها استرضاء كند و اگر به هيچ وجه صاحبان آن را نمىشناسد ولى مقدارى كه ربا گرفته مىداند حكم مجهول المالك را دارد و بايد از طرف صاحبان آن به فقير غير سيد صدقه دهد و اگر نه مقدار و نه صاحب آن ولو اجمالا معلوم نيست و با اموال حلال ديگر خود مخلوط است بايد تخميس نمايد.
س 104 - كسى كه از جهت جهل و نادانى قمار كرده است و فعلا مىخواهد توبه كند راه نجات او چيست نسبت به آنچه از دست او رفته و يا بدست او آمده ولى صاحب پول را نمىشناسد چه عملى انجام دهد كه توبه او قبول شود.
ج - نسبت به آنچه از دست او رفته فقط توبه كند و نسبت به آنچه از مردم پيش او هست يا تلف كرده ضامن شده اگر صاحبش را نمىداند و مقدارش را مىداند مظالم بدهد و اگر حرام مخلوط به مال حلالش شده و مقدار معلوم نيست و صاحب مال هم معلوم نيست خمس اين مال را بدهد و توبه كند.
س 105 - اگر كسى در معامله دروغ بگويد و بعد روى آن قسم ياد كند اين معامله چه صورت دارد.
ج - گناه كرده اما معامله صحيح است.
س 106 - شخصى با بهائى معامله نموده فعلا آن شخص فوت شده و فرزند آن شخص مىخواهد از ورثه بهائى حليت بطلبد ولى نمىداند در موقع معامله پول يا جنس بهائى مرتد مال زمان اسلامش بوده كه مال ورثه شده يا بعد از ار تداد آن پول را پيدا كرده و معامله نموده است.
ج - با عدم علم به غصب بودن اموال مذكوره تصرف در آنها جائز است و شخص