نزاع موضوعى در بين باشد مرافعه شرعيه لازم است.
س 429 - زيد دخترش را مىخواست شوهر بدهد و شناسنامهاش گم شده بود دختر بزرگ فوت كرده بود با همان شناسنامه دختر متوفاة دختر مزبوره را شوهر داد در اين صورت اشكال شرعى دارد يا نه.
ج - اگر در پيش زوج و زوجه معلوم بوده و عقد بر دخترى كه حيات دارد واقع شده و در دفتر نام ديگرى نوشته شده باشد عقد صحيح است و اگر عقد بر ديگرى كه فوت شده واقع شده فعلا عقد را بر دختر زنده بخوانند كافى است و اشكال ندارد.
س 430 - اينجانب به علت عدم تمكين همسر سابق وسوء خلق او سه سال و نيم پيش اقدام به تقاضاى طلاق وى از داد گاه نموده و با او قطع رابطه كردهام و نفقه او را متناوبا پرداخت كرده و از دادگاه نيز تقاضاى كارشناسى براى تعيين نفقه نمودهام و بعد با زنى ازدواج كردهام ولى ظرف اين مدت كه پرونده طلاق همسر اول در دادگاه مدنى خاص مفتوح است از صدور حكم طلاق جلو گيرى شده آيا از نظر شرعى جايز است مردى را كه مايل به زندگى با همسر خود نيست و مى خواهد با پرداخت نفقه و مهريه او را طلاق دهد علاوه بر اينها ملزم كنند كه طلاق موقوف بپرداخت فلان مبلغ است يا خير؟ و آيا ازدواج دوم اينجانب از نظر شرعى جايز بوده يا خير؟
ج - امر طلاق با مرد است و اگر شرعا تعهدى كرده باشد مثل اين كه در ضمن عقد نكاح يا عقد لازم ديگر شرط شده باشد كه مرد در صورت طلاق مبلغى بپردازد لازم است زوج به شرط عمل نمايد و به هر حال اين تعهد هم مانع از جواز طلاق نيست و ازدواج او با همسر دوم صحيح است بلى اگر در ضمن عقد نكاح يا عقد لازم ديگر شرط كرده باشد كه همسر ديگر اختيار نكند بنابر قول جمعى از علماء اين شرط باطل است و لكن احوط آن است كه تكليفا مراعات شرط را بنمايد و به آن عمل