ج - بنا بر احتياط نمىتواند هر چند موصى تصريح به نكاح هم نموده باشد.
س 414 - آيا در صورت فقد پدر و جد حاكم شرع ولايت بر صغير و صغيره در امر نكاح دارد يا خير.
ج - در مورد سؤال حاكم شرع ولايت ندارد بلى هرگاه حاجت و ضرورت و مصلحت لازمة المراعاة مقتضى نكاح باشد بطورى كه بر ترك آن مفسده لازم التحرز مترتب شود حاكم شرع در چنين موردى از باب حسبه ولايت بر نكاح صغير و صغيره دارد.
س 415 - اگر ولى صغير به كسى اجازه داده بود كه دخترى را به آن صغير تزويج كند آيا بعد از موت ولى مىتواند اين ازدواج را واقع سازد.
ج - به موت ولى وكالت باطل مىشود پس تزويج آن بعد از موت ولى صحيح نيست.
س 416 - شنيده شده است كه حضرتعالى در مباحثه تان اين مسئله را عنوان كردهايد كه در مورد ازدواج موقت لازم نيست دختر از پدر خود اجازه بگيرد حال اگر دخترى به حد رشد كافى رسيده و در حدود 27 سال سن داشته باشد و در حالى كه احتياج به شوهر داشته زمينه براى ازدواج دائم او فراهم نشده باشد آيا مىتواند بدون اذن ولى اقدام به ازدواج موقت بنمايد يا نه و اصولا مسألهاى كه در درس بيان مىفرمائيد مىتواند ملاك فتوائى يك فرد قرار بگيرد.
ج - فتاوى حقير در رساله عمليه مرقوم است و آنچه در رساله نباشد شفاها و يا كتبا بپرسيد تا جواب داده شود و در درس مطالب مختلفى بيان مىشود كه بدست آوردن فتوى از آنها براى همه كس مقدور نيست به هر حال احتياط اين است كه در ازدواج دختر باكره چه موقت چه دائم از پدر اذن حاصل شود لكن اگر دختر بالغه و رشيده بدون اجازه پدر ازدواج نموده صحيح است و در صورتى كه زوج كفو باشد چه در دائم، چه در منقطع و پدر امتناع نمايد اذن او ساقط است.
س 417 - جد أبى نوه خود را بدون اذن پدر در حالى كه بالغه نبوده با يك