س 410 - كسى كه در زندگى، غفلت كرده خمس اموال خود را نپرداخته و حالا از هستى، ساقط شده و نيت او هم از اول، دادن خمس بوده حالا تكليف او چيست؟.
ج - فعلا استغفار كند و تصميم بگيرد كه هر وقت، متمكن شد بپردازد و اگر مأيوس از تمكن است چنانچه مستحق راضى شود كه خمس را از او بگيرد و به او ببخشد اشكال ندارد.
س 411 - شخصى كه حساب دقيق جهت اداء وجوه ساليانه ندارد ولى بطور متفرق، خمس مىپردازد بفرمائيد كه شركت با چنين شخصى در معامله و همچنين زراعت در زمين او بطور شراكت، - كه مثلا زمين و بذر و كود و اجرت شخم زدن مال او و كار زراعت هم به عهده زارع باشد و طبق قرارداد، مالك، سهم زمين و سهم بذر و كودش را ببرد و زارع هم سهم كارش را - چه صورت دارد؟.
ج - معامله با چنين شخصى، مانعى ندارد بلى اگر عين معينى را بدانيد كه متعلق خمس شده و خمس آن را نداده تصرف در آن، جائز نيست.
س 412 - مرد و زنى با هم كار مىكنند مرد، شغلى دارد زن هم قالى مىبافد و يا چرخ ريسى مىكند. مرد، جهت پرداخت حقوق شرعيه خود، سال دارد آيا زن هم بايد از در آمد ساليانه خود، خمس بدهد يا نه؟.
ج - زن هم مانند مرد آنچه ربح بدست بياورد و به مصرف مؤنه نرساند بايد خمس آن را بدهد.
س 413 - شخصى حساب سال دارد و در بين سال، مثلا از فروش يك قطعه زمين، منفعتى بدست مىآورد آيا واجب است خمس آن را فورا بدهد يا مىتواند صبر كند سر سالش برسد آنگاه اداء نمايد؟.
ج - اگر خمس اصل زمين را داده باشد نسبت به منفعت آن، مىتواند بگذارد سر سالش بدهد لكن اگر خمس به زمين، تعلق گرفته بوده و نپرداخته هر وقت فروخت بايد خمس آن را بپردازد و تأخير، جائز نيست.
س 414 - مظالم عباد، چيست و موارد مصرف آن كجا است؟.
ج - اعيان و ديونى است كه بر ذمه اشخاص باشد و صاحبان آن معلوم