چشم آن كور است، چنانچه آن عيب پيش از معامله در مال بوده و او نمىدانسته، مىتواند معامله را بهم بزند، يا فرق قيمت سالم و معيوب آن را معين كند و به نسبت تفاوت قيمت سالم و معيوب از پولى كه به فروشنده داده پس بگيرد مثلا مالى را كه به چهار تومان خريده، اگر بفهمد معيوب است در صورتى كه قيمت سالم آن هشت تومان و قيمت معيوب آن شش تومان باشد، چون فرق قيمت سالم و معيوب يك چهارم مىباشد، مىتواند يك چهارم پولى را كه داده يعنى يك تومان از فروشنده بگيرد.
مسأله 2138 - اگر فروشنده بفهمد در عوضى كه گرفته عيبى هست و معامله هم به شخص آن عوض واقع شده باشد نه به كلى آن، چنانچه آن عيب پيش از معامله در عوض بوده و او نمىدانسته مىتواند معامله را بهم بزند، يا تفاوت قيمت سالم و معيوب را به نحوى كه در مسأله پيش گفته شد بگيرد.
مسأله 2139 - اگر بعد از معامله و پيش از تحويل گرفتن مال عيبى در آن پيدا شود، خريدار مىتواند معامله را بهم بزند و نيز اگر در عوض مال، بعد از معامله و پيش از تحويل گرفتن، عيبى پيدا شود، فروشنده مىتواند معامله را بهم بزند و اگر بخواهند مىتوانند تفاوت قيمت بگيرند.
مسأله 2140 - اگر بعد از معامله عيب مال را بفهمد و فورا معامله را بهم نزند، ديگر حق بهم زدن معامله را ندارد مگر آن كه جاهل به مسأله باشد كه وقتى فهميد مىتواند معامله را بهم بزند.
مسأله 2141 - هر گاه بعد از خريدن جنس عيب آن را بفهمد، اگر چه فروشنده حاضر نباشد، مىتواند معامله را بهم بزند.
مسأله 2142 - در چهار صورت خريدار بواسطه عيبى كه در مال است، نمىتواند معامله را بهم بزند، يا تفاوت قيمت بگيرد: اول - آن كه موقع